Dobrom organizacijom, štednjom I lobiranjem uradili smo puno posla

Poljoprivreda jeste jedna od oblasti na koju smo stavili akcenat, ali kada smo planirali aktivnosti ove godine ona se našla rame uz rame sa: uređenjem infrastrukture, brigom o deci i mladima i daljim aktvnostima na učvršćivanju brenda koji je Novi Bečej postao razvojem turizma – Šućurović

Budžeti svih lokalnih samouprava su sve manji. Kako se snalazite u takvim okolnostima. Da li je rešenje lobiranje, kako bi se u budžet slila dodatna sredstva i koliko ste na taj način uspeli da obezbedite za našu opštinu?

To danas spada u jednu od važnih oblasti rukovođenja opštinom, ali smo i iz budžeta dobrom organizacijom i štednjom uradili puno posla. Budžeti lokalnih samouprava su sve manji pa vrlo često mnogo toga zavisi od sposobnosti da u najboljem svetlu predstavite neophodnost da se neko ministrastvo ili pokrajinski sekretarijat odluče da odobre dodatna sredstva baš vašoj opštini. Naravno da ključnu ulogu igra izgrađeno poverenje i uspešno prethodno sprovedeni projekti za koje vam neko odobri novac.

Kada rezimiramo šta je sve urađeno tokom prethodne godine vidi se da je u ovoj godini uspešno stavljen akcenat na različite oblasti u poljoprivredi?

Poljoprivreda jeste jedna od oblasti na koju smo stavili akcenat, ali kada smo planirali aktivnosti ove godine ona se našla rame uz rame sa: uređenjem infrastrukture, brigom o deci i mladima i daljim aktvnostima na učvršćivanju brenda koji je Novi Bečej postao razvojem turizma. Ove godine smo u oblasti poljoprivrede hteli da uradimo mnogo više nego prethodnih i to smo i uspeli. Dobar plan koji smo napravili je uspešno realizovan. Pored čvrste volje da se u ovoj oblasti postignu vidljivi rezultati, jedan od najvažnijih razloga za ostvarenje svega što smo zamislili je dobra saradnja sa pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i sekretarom Bogaroškim. Tako smo uradili 1400m atarskih puteva sa otresištima, pojačali smo protivgradnu odbranu, poljočuvarskoj službi obezbedili još bolju i savremeniju opremu, kao i dva terenska vozila, obezbedili smo besplatnu kontrolu poljoprivrednog zemljišta. Kontinuiranom akcijom sprečavanja uzurpacije državnog zemljišta pokazali smo odlučnost da se u ovoj oblasti konačno zavede red i poštuje zakonitost. Kako bi naši pojjoprivrednici što više primenjivali savremene metode proizvodnje organizovali smo i finansirali nekoliko vrsta edukativnih poseta što u zemlji, što u inostranstvu: tako su stočari posetili Poljsku, Slovačku i Češku. Jedna edukativna ekskurzija za povrtare, voćare i pčelare bila je organizovana za Čačak, Požegu i Ivanjicu, a u februaru poljoprivrednici su imali prilike da obiđu i upoznaju se sa poljoprivrednom proizvodnjom u evropskim zemJjama. 47 miliona koje smo dobili od pokrajinskog sekretrijata za poljoprivredu za kanalsku, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, pročišćava se oko 20,2 km kanala, gradi petnaest novih propusta i jedna ustava. Ove godine i poljoprivredni festival Gospojinski poIjofest imao je rekordni broj posctilaca i izlagača.

Kada ste pomenuli Poljofest, kako je ove godine prošla 10 jubilarna Gospojina u okviru koje se on održava?

O uspehu Gospojine najbolje govori da smo i pored konkurencije, koju su pokušali da naprave Zrenjaninci sa Danima piva, stavljajući ih namerno u termin Gospojine, imali opet najveći broj posetilaca na Gospojini. Drugi jednako važan pokazatelj što je u stručnoj javnosti Gospojina ove godine ocenjena najvišim ocenama u više kategorija: Novosadski Sajam - Zlatna medalja za Gospojinu i još jedna za negovanje manifestacionog turizma kao i Zlatna povelja Brend lider award.

Ako ste već koncipirali aktivnosti lokalne samouprave u pomenute 4 oblasti recite šta su to najmlađi sugrađani ove godine dobili od lokalne samouprave?

Radili smo dosta na uređenju školskih ustanova i uslova u kojim đaci pohađaju škole. Pa je tako uređen sanitarni čvor u školi “Josif Marinković” i “Đorđe Joanović” . Kotlovi za gas obezbeđeni su u školi u Bočaru a, renovirana sala za fizičko u školi u Novom Miloševu. Stipendije za 50 studenata obezbeđene su ove kao i prošle školske godine, a dodatna sredstva namenili smo za prevoz đaka i studenata. Dosta se radi i na edukaciji dece o multikulturalnosti pa je opština finansirala đacima put u Švajcarsku, a mladi iz 10 zemalja posetili su Novi Bečej. Pored toga naši najmlađi tek rođeni sugrađani dočekuju se paketom dobrodošlice. Posebno smo ponosni na projekat povećanja energetske efikasnosti vrtića, koji je privukao veliku pažnju javnosti. Ohezbedili smo 10 miiiona da se vrtić, izoluje da mu se zamene prozori i na taj način pored toga što će biti toplije imaćemo značajne uštede u računima za grejanje. Sve što se uštedi biće takođe usmereno na pravi način.

Pored značajnih radova na vrtiću PU „Pava Sudarski", iako budžet opštine nije bio planirano investicioni, urađeno je dosta na infrastrukturi? Građani kažu da se tokom svih godina nikad u jednom periodu nije uradilo toliko kanalizacione mreže?

Sredstvima iz našeg budžeta urađena je kanalizaciona mreža u ulici Josif Marinković, kao i u ulici Tapai Šandora. Od pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu ove godine smo, upravo lobiranjem koje ste pominjali, dobili 47 miliona za kanalsku, kanalizacionu i vodovodnu mrežu tako da ćemo tim sredstvima nastaviti dalje širenje kanalizacione mreže. Radovi na rekonstrukciji vodovodnog prstena u Bočaru i vodovoda u Novom Bečeju i Novom Miloševu izvode se takođe novcem koji strio dobili od pokrajine. U Novom Bečeju je rekonstruisana vodovodna mreža u ulici Brigadira Ristića. Pored toga završeno je uređenje centra Novog Bečeja i rekonstrukcija parka. Urađena je Potiska ulica u dužini od 236 metara, 2km Bašaidskog puta dok se svakog dana očekuje izgradnja puta u ulici I Krajiška. U toku je i izgradnja saobraćajnih površina u Južnoj industrijskoj zoni Novog Miloševa — Ministarstvo privrede obezbedilo je 9.837.942 dinara, a 50% opština. Ove godine je novi izgled dobio i centar u Kumanu. U Novom Bečeju se završava multifunkcionalna sala u Kancelariji za mlade, a završen je u najvećem delu i vraćen zanatlijama i stari Zanaski centar. Počela je i izgradnja Staze zdravlja i očekujemo da će biti gotova u prvoj polovini sledeće godine. Jedan od najvećih projekata čija nas izgradnja očekuju iduće godine je izgradnja turističkog kampa pored Tise. Sportska olimpijada, za čije domaćinstvo smo se izborili najboljim predstavljanjem, takođe će nam doneti dosta sredstava od pokrajinskih institucija, a tim novcem ćemo popraviti sportske terene i objekte na otvorenom.

Na koji način se borite da ublažite probiem nezaposlenosti koji muči sve gradove i opštine pa tako i Novi Bečej?

Tokom ove godine u javnim radovima koje finansira opština i Nacionalna služba za zapošljavanje bilo je uposleno 130 radnika. U programu stručne prakse radilo je 14 Ijudi. U Bočaru se otvara pogon koji će zapošljavati 50 radnika. Osnovano je i Udruženje privatnika smešteno u zgradi koja je vraćena zanatlijama, a u istom prostoru će biti i servisni centar Nacionalne službe za zapošljavanje tako da je to način da se ostvari saradnja između potencijalnih poslodavaca i budućih radnika. Cilj nam je da i dalje promovišemo opštinu Novi Bečej kao sredinu u kojoj žive vredni, sposobni i kreativni Ijudi, a to se do sada u više navrata pokazalo kao dobar način da se investitori koji žele da otvore neki industrijski pogon odluče baš za nas, jer ovaj grad ima samo nas.