Vraćajući se prošlosti upoznajemo sami sebe

U toku ove školske godine u Srednjoj školi u Novom Bečeju realizuje se projekat pod nazivom ‘’Vraćajući se prošlosti upoznajemo sami sebe” autora Anite Bojić Perkin, profesora filozofije i diplomiranog bibliotekara. Projekat je odobrio i finansijski podržao Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednice Autonomne pokrajine Vojvodine.

Cilj projekta je da se promoviše bibliotečki fond, da se skrene pažnja na značaj i ulogu školske bibtioteke, kao i mogućnosti koje ona putem svojih delatnosti i usluga pruža.

Biblioteka Srednje škole raspolaže skoro svim brojevima književnog časopisa Letopisa Matice srpske, izdatih u periodu od 1826. do 1930. Ideja projekta je da se putem izdavanja publikacije, priređivanje izložbi, predavanja i organizovanja niza aktivnosti, jedan deo velikog bogatstva kulturnog nasleđa sadržanog u Letopisu Matice srpske učini dostupnim učenicima, nastavnicima, stručnim saradnicima Sređnje škole i svim zainteresovanim građanima opštine Novi Bečej. Da populariše kulturu čitanja i da podstakne na dalja istraživanja, da se putem ukazivanja na kulturno nasleđe i blago, koje nam je ostavljeno na uvid, stekne šire znanje o pedagogiji, vaspitanju i obrazovanju kroz istoriju, da se razvije svest o univerzalnim etičkim vrednostima i principima, koji ne gube na snazi kroz vekove.