Sećanje Drapoš Rozalije

domaćice iz N. Bečeja, rođene oko 1910. godine koja je dosta radila po jevrejskim kućama

U razgovoru sa MIRJANOM KISELIČKI, penzionisanom učiteljicom iz N. Bečeja, na dan 10. februara 1991. godine, DRAPOŠ ROZALIJA se prisećala jedne od jevrejskih porodica kod koje je godinama radila.

1. Rozalija je ispričala da je prvo radila kod Makse Ziglera, trgovca-grosiste, a posle je prešla na službu kod njegovog rođaka Hamburger Dezidera, trgovca poljoprivrednim proizvodima. U porodici su živeli: Hamburger Deže, njegova supruga, čijeg se imena ne seća i kći Maja od 6 godina. Sa njima je živeo i Deziderov otac Eden, penzionisani željezničar, koji je veoma voleo i čuvao unuku.

Oni su svi oterani u logor i kasnije deportovani za Beograd. Posle deportovanja o toj porodici nije čula ništa više.

2. Meseca maja 1941. godine Rozalijin muž Đurika, prolazje kod skele obalom Tise i video Hamburger Dezidera kako golim rukama pere bicikl u Tisi za policajca koji je stajao u blizini. Hteo je da priđe bivšem poslodavcu svoje žene i da mu pomogne, ali mu je ovaj odmah dao znak da što pre ode odavde... To je video stražar i oštro mu postavio pitanje šta će on tu? A kada mu je Đurika objasnio da bi hteo da pomogne bivšem gazdi, ovaj mu je odbrusio da to može da učini, ali da posle toga zajedno sa gazdom ostane u logoru.

Ovo je svedočenje koristilo za identifikaciju porodice Hamburger, kao i za prikaz odnosa stražara prema licima koja bi se slučajno obratila Jevrejima u to doba.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je, prema jednom obaveštenju iz 1846. godine  jahaća pošta polazila iz Budima u pravcima: Subotice, Sombora i Novog Bečeja, svake nedelje i četvrtka?

O gradu