Prilog Danice Sekulić

profesora iz Zrenjanina, rođene u Novom Bečeju i MAVRAK MARGITE, penzionera iz Novog Bečeja

Na dan 28. avgusta 1988. godine od Danice Sekulić, proesora iz Zrenjanina, koja je rođena i odrasla u Vranjevu, dobio sam fotografiju lepe, mlade Jevrejke koja je sa njom išla u školu i koja se zvala Jucika - Julija, ali da joj se prezimena ne seća.

Raspitivao sam se kod vršnjaka Danice Sekulić koji su u isto vreme išli u građansku školu Erdman Franje, Lalić Desanke, a kasnije i kod Vase Nićina, koji je nešto stariji i najzad kod Mavrak Margite, penzionera iz N. Bečeja. Iz kazivanja sviju njih, a prvenstveno Margite Mavrak, koja se družila sa devojkom čiju sam fotografiju dobio, dešifrovali smo poreklo devojke i njezinu porodicu.

U pitanju je bila porodica Weiss Imre-a, drvarskog trgovca, čija se supruga zvala Frida. Imali su dve ćerke: Evu, koja je bila rođena 1924. godine i Juliju, koja je bila rođena 1927. g. Pouzdano se zna da je ova cela porodica deportovana i ubijena.

Vasilije Nićin, penzioner iz N. Sada se dobro sećao da je porodica Weiss stanovala u kući na uglu - prekoputa od stare apoteke, a to se nalazi u neposrednoj blizini kuće njegovih roditelja.

Ovo identifikovanje i sakupljanje podataka trajalo je više od dva meseca.

Sadržaj

Da li ste znali...

1883-1887. godine izgradnja železničke pruge Zrenjanin - Kikinda.

O gradu