Svedočenja i sećanja dr. Konstantina Vukova

profesora univerziteta iz Budimpešte

Dr. Konstantin Vukov je rođen u N. Bečeju, a tu je proveo celo svoje detinjstvo i mladost. U kraju gde je živeo bilo je najviše Jevreja, jer je to prometni deo naselja. On je dobro poznavao više jevrejskih porodica, a sa mnogim svojim vršnjacima Jevrejima se i družio.

Na osnovu svega toga on je mogao biti (i bio je!) vrlo pouzdani pomagač u sastavljanju opšte kartoteke o Jevrejima čiji se prepis nalazi na kraju ove knjige.

Sem toga, živeći dugo godina u Budimpešti, susretao je neke od Jevreja, poreklom iz N. Bečeja, pa je od njih doznao neke podatko o porodicama koje mi je posle toga, putem pisama, a i ličnim kontaktom, prilikom svojih poseta Novom Bečeju i mojoj kući, saopštavao. On je doprineo da se mnoge dileme i nejasni podaci razjasne i provere.

Nije moguće ovde navesti sve podatke koje je dr. Vukov dao ili greške koje je on ispravio, ali je važno da se zna za njegovo bitno učešće u stvaranju onakve istine kakva se sada nalazi u ovoj knjizi.

U Novom Bečeju, septembra 1991. godine

Autor

Sadržaj

Da li ste znali...

da su osnivači košarkaške sekcije 1947. godine bili srednjoškolci zrenjaninske trgovačke akademije i mađarske gimnazije, Živa Galetin, Kosta Živković, Duško Vujackov, Bela Farkaš i Kalman Janković?

O gradu