Svedočenje Bogdana Kovačeva - "Bode Baje"

penzionisanog profesora iz Zrenjanina, koji je rođen i mladost proveo u N. Bečeju.

Kao rođeni Vranjevčan, a zainteresovan za sudbinu Jevreja iz Vranjeva, Boda mi je ispričao sećanje njegovog komšije, deda Slavka Mojickog, koji je rođen početkom prošlog veka, a umro 1990. godine.

Deda Slavko se jasno sećao da se nekadana placu Bodinog brata od strica Laze Kovačeva, nalazila velika porta jevrejske crkve i u njoj se nalazila mala zgrada sinagoge. Kuća deda Slavkovih roditelja nalazila se tačno preko puta te velike porte, pa je i on, zajedno sa ostalom decom iz komšiluka često i rado provodio sate u igri na velikoj zelenoj površini porte. Jevreji su povremeno, obično subotnjim danima i o svojim praznicima dolazili u svoju crkvu, pojali svoje pesme, a ponekad delili neke kolače, koje su jeli zajedno sa ostalom decom koja su se tu našla.

Jevreja koji su se okupljali oko crkve nije bilo mnogo - tridesetak - a bili su uglavnom siromašni ljudi: male zanatlije, sitni trgovci i nadničari. Slavko se seća da je dosta njih kopalo u nadnicu kod imućnijih seljaka.

Pre I svetskog rata - ne zna godinu - crkva je opustela, a ti ljudi više se u crkvi nisu pojavljivali.

Ovo sećanje "Boda" je ispričao 18. februara 1991. godine, a znajući za moja raspitivanja o vranjevačkim Jevrejima, pošto o tome ima malo podataka.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je u SRC „Jedinstvo“održano finale Kupa Jugoslavije za košarkašice 14.februara 1988. godine?

O gradu