Svedočenje i sećanja Vasilija Nićina

penzionera iz N. Sada koji se rodio i mladost proveo u N. Bečeju

1. "Koliko ja znam, jedina osoba među Jevrejima koja je uspela da posle logora u N. Bečeju, izbegne deportovanje, bila je HELENA KIURSKI, rođ. BEAMTER, rodom iz Žombolja, koja je bila udata za Kiurski Stevana, kovača iz N. Bečeja. Ona je bila teško bolesna osoba, koju je iz logora uspeo da oslobodi njen sin Stevan, student, intervenišući preko svojih poznanika, od kojih su neki imali poznanastvo sa Nemcima. To je bilo donekle olakšano činjenicama da joj je muž Srbin i da je ona teško bolesna. Tako je otpuštena pre deportovanja i ostala da živi u N. Bečeju. Muž joj je umro u toku rata, a ona je posle rata živela sa sinom u Vel. Bečkrerku, gde je i umrla 1947. godine."

2. „Kuća mojih roditelja nalazila se u blizini kuće advokata Kanica. On je bio visok i dostojanstven gospodin, ali bi uvek rado otpozdravljao deci koja su mu se javljala pozdravom. Ustvari, on ih je na to učio, jer je uvek imao u džepu bombona, kojim ih je darivao za svaki njihov pozdrav. Mi, deca iz komšiluka, izdaleka smo pratili, hoće li se pojaviti "čika Kanic", pa bismo požurili da se sa njim sretnemo, kako bismo mu učtivo rekli "Ljubim ruke!" ili "Dobar dan!", na šta bi sledio otpozdrav i ono veličanstveno zavlačenje ruke u džep, iz koga bi na svetlo dana izlazila kutijica, koja je sadržavala slatki pozdrav za nas.“

3. "Moja poznanica Olga Neatnica, sada stara oko 70 godina, ispričala mi je svoje sećanje da je kao devojka, u leto 1941. godine sa svojim ocem išla putem prema Bašaidu. Na tom su putu sreli veliku grupu ljudi, žena i dece koja je po velikoj vrućini gonjena peške za N. Bečej. Bili su to Jevreji iz Bašaida koje su Nemci sprovodili za logor u N. Bečeju. Ljudi su teško išli i posrtali, a deca su uplašeno virila iz zaprežnih kola kojima su njih prevozili, zajedno sa prtljagom. Oko njih su išli stražari. Neki pešice, a neki na motociklima, obilazeći neprestano oko grupe, kako se neko ne bi izvukao."

Ovo svedočenje je dato u leto 1990. godine.

Sadržaj

Da li ste znali...

1. juna 1952. godine otkriven spomenik palim borcima i otvoren Zadružni dom u Kumanu.

O gradu