„Zvezda“ postaje „Jedinstvo“

Postojanje dva sportska društva, u maloj sredini kakav je bio Novi Bečej, bilo je verovatno veliko finansijsko opterećenje. Voljom političkog rukovodstva, što, prema svedočenju savremenika tog vremena, nije naišlo baš na veliko odobravanje sportista, 1952. godine dolazi do spajanja Sindikanog sportskog društva „Zvezda“ i SSD „Polet“ u Sindikalno sportsko društvo, pod imenom „Jedinstvo“.

JedinstvoNema tačnih podataka kada je održana osnivačka skupština Sindikalnog sportskog društva „Jedinstvo“, ali se sa sigurnošću može tvrditi da 1. novembra 1952. godine, društvo počinje da funkcioniše pod novim imenom.

U arhivi SSD „Zvezda“, postoji Zapisnik da je 31. oktobra 1952. godine izvršena primopredaja dužnosti između Franje Jankovića koji prima i Aleksandre Živković koja predaje blagajnu Sindikalnog sportskog društva „Zvezda“, sa saldom od 18.788,50 dinara, jednim zlatnim ručnim satom u nabavnoj vrednosti od 9.500 dinara, kao i sva novčana i knjigovodstvena dokumenta iz 1950,1951. i 1952. godine.

Nekoliko dana kasnije, zapisnički (6. novembra 1952. godine), obavljena je primopredaja finansijske dokumentacije starih sekcija „Zvezde“, od 1948. godine, zaključno sa oktobrom 1952. godine, od računopolagača Franje Jankovića, koji predaje i računovodstvenog referenta Sreskog narodnog odbora Mašana Milačića, koji je dokumentaciju preuzeo.

Dan kasnije (7. novembra 1952. godine) izvršena je primopredaja finansijske dokumentacije Sindikalnog sportskog društva „Polet“, od računopolagača Borislava Igračkog, koji je računovodstvo vodio od 1. januara 1950. Do 24. septembra 1951.godine i Ilone Senji, koja je od njega, tog datuma preuzela blagajnu, do 7. novembra 1952. godine.

Krajem 1952. godine za Sindikalno sportsko društvo „Jedinstvo“naručeni su pečati (štambilji) kod Radionice gumenih štambilja Obrena Mojića u Zrenjaninu, koji je izradio deset okruglih pečata, za sve klubove novog društva, pa su društvo i sekcije pod novim imenom i zvanično mogli da funkcionišu.

Povezani članci