Kuglaški klub „Zvezda“

U arhivi računovodstva JFD „Zvezda“, koje je uredno vodio računopolagač Franja Janković, postoji pisani trag o aktivnosti kuglaša, već na početku 1948. godine. To je priznanica, na ime putnih troškova kuglaša „Zvezde“, od 22. februara 1948. godine, kada su odigrali prijateljsku utakmicu u Debeljači. U Debeljaču se putovalo vozom, a za 11 povratnih karata plaćeno je 363 dinara. Na priznanici je evidentirano da je igrač Babić zakasnio na voz.

Kuglaški klub ZvezdaDa nisu igrane samo prijateljske utakmice svedoči i podatak da su kuglaši „Zvezde“ 7. novembra 1948. Godine učestvovali na prvenstvu Severnog Banata u Zrenjaninu.

Tri nedelje kasnije 21. novembra 1948. godine, na jednostaznoj kuglani Kafane „Laslo“ u Novom Bečeju, čiji je vlasnik bio Ištvan Laslo, odigrana je utakmica sa Proleterom iz Zrenjanina.

Da su kuglaši poslovali pozitivno potvrđuje podatak, da je na ovoj utakmici, ostvaren prihod (verovatno od bifea) od 350 dinara, koje je Ištvan Farago, predao računopolagaču Franji Jankoviću. Na drugoj strani troškovi su iznosili 175 dinara. Vlasnik kafane Laslo Ištvan je, za korišćenje kuglane dobio 60, zameštač kugli 75, a Joca Iličić za večeru sa gostima 40 dinara.

Kuglaši „Zvezde“ su 28. novembra 1948. godine odigrali utakmicu sa ekipom iz Novog Sada. Tom prilikom Novosađani su doneli dve kugle, koje je klub Fiskulturnom savezu Novog Sada, platio 2.400 dinara, na istoj priznanici stoji da su putni troškovi delegata za utakmicu sa Novim Sadom, iznosili 550 dinara.

Povezani članci