Saradnja Saveza sa Institutom za naučna istraživanja u lovstvu (1956)

Naš Savez je tokom cele godine sarađivao sa Institutom po raznim pitanjima u vezi sa unapređenjem lovstva u Vojvodini. Na teritoriji Vojvodine postoji 55 terenskih saradnika vezanih direktno za Institut, koji su tokom godine poslali 70 primeraka raznog materijala, tj. divljači na ispitivanje. Institut je u svakom slučaju ispitivao sve materijale, a lovačka društva, odakle su poslati, obaveštavao o rezultatima. Od 55 saradnika, nažalost, samo njih 10 poslalo je izveštaje na traženje Instituta, dok ostali nisu odgovorili na postavljena pitanja.

Institut je naročitu pomoć pružio ovom Savezu u pregledu zdravstvenog stanja zečeva na „Bisernom ostrvu”, kao i u pogledu svih zečeva za izvoz, zbog čega je Institut uputio dva svoja saradnika u Sežanu, gde su za celo vreme eksporta zečeva radili.

Unazad dve godine na „Bisernom ostrvu” hvatani su skoro svi zečevi, koji su pregledani, odabrani i markirani, te škartovi likvidirani a samo dobri primerci pušteni za priplod. Kako ove godine, odnosno lovne 1955/56. godine vremenske prilike nisu dozvoljavale da se taj posao nastavi do kraja sprovede, to je samo tokom letnjih dana prošle godine uhvaćeno oko 30 zečeva, na kojima je vršena analiza graviditeta zečica i zdravstvenog stanja.

Sve analize i rezultati rada Instituta biće štampane u posebnom članku i objavljene u našem listu, (Monografija LSV, 1992., str.263, 264).

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvi direktor privatne Gimnazije u Novom Bečeju 1924. godine bio beogradski profesor Vladimir Zdelar? Njegov grob se nalazi na novobečejskom pravoslavnom groblju?

O gradu