Privreda

Među privrednim granama dominiraju poljoprivreda i industruja, a poslednjih nekoliko godina sve veća pažnja posvećuje se saobraćaju, trgovini, ugostiteljstvu i turizmu.

Poljoprivredu čini ratarska i stočarska proizvodnja. Oko 75% površine hatara čini obradivo zemljište, što predstavlja najznačajniju osnovu ratarske proizvodnje. Ratarsku proizvodnju karakteriše najpre proizvodnja žita, a zatim slede industrijske kulture, povrće i voće. Sve do tridesetih godina XX veka Novi Bečej je bio najvažnije mesto za izvoz žita iz Banata za veliki deo Evrope.

Na imanju grofa Rohonjcija, na Bisernom ostrvu, gajile su se u Evropi čuvene dinje „Biser Tise“ i proizvodilo možda još čuvenije carsko vino ,,Krokan“. Dinja više nema, ali poljoprivredno dobro "Sokolac" i dalje uspešno plasira u zemlji, ali i u Evropi, svoj ekskluzivni ,,Krokan“ (Bajić, 1983).

Nosilac razvoja opštine je Industrija građevinske keramike ,,Polet“, jedan od najpoznatijih proizvođača crepa i keramike u zemlji. Iz godine u godinu ,,Polet“ proširuje svoje kapacitete, otvara nove pogone i osvaja sve značajnije mesto na domaćem i stranom tržištu.

Među ostalim privrednim delatanostima sve veći značaj imaju trgovina i saobraćaj, a svakako značajan nosilac privrednog razvoja ove opštine treba da ima turizam (Lazić L., Stojanović V., Pavić D., Ivkov Džigurski A., Blažin N., 2010).

Sadržaj

Da li ste znali...

Kumane je u prošlosti nekoliko puta menjalo lokaciju. Poslednji put, 1801. godine, izgrađeno je novo naselje na mestu gde se i sada nalazi.

O gradu