Umesto pogovora

Da li je zaboravljen Laza Telečki?

Bio sam pre deset dana na groblјu. Svratio sam slučajno... Lutao sam alejom velikana i stazama onih drugih, onih koji ništa nisu značili za istoriju... Da li je ijedan od njih, na svom prvom koraku kroz no vosadske ulice, znao da će ovde zauvek ostati?

Miroslav Antić

Gotovo svakodnevno prođem ulicom Laze Telečkog; ili od Zmaj Jovine ka Trifkovićevom trgu, ili iz ulice Mite Ružića, koja je preseca... ili u suprotnom smeru... Dugo godina ova ulica, koja nosi Lazino ime, postoji u centru Novog Sada. U vremenu sadašnjem to je ulica kafića i stecište mladih lјudi; uglavnom noću... Jedan od kafića se zove Lazino tele (?!?) - gle čuda, a Laza Telečki nije bio ni stočar, ni mesar, već glumac, reditelј, pisac... koji je umro davno - pre sto četrdeset godina... Ko bi sve to pamtio?

I narečeni Zmaj Jova i Kosta Trifković i Dimitrije - Mita Ružić; sve velikan do velikana, savremenici Laze Telečkog - prošli su izgleda bolјe! Ne samo zbog ulica u Srpskoj Atini i tretmana u srpskoj kulturi. Telečki nije jedini koji je gotovo zaboravlјen... ako je za utehu!

Posle prerane smrti Telečkog, sačuvane su samo jedna portret fotografija i još jedna grupna fotografija sa glumačkom družinom SNP-a i njenim osnivačem Jovanom Đorđevićem iz Požege iz davne 1864. Čuva se i nevelika prepiska Telečkog sa savremenicima... i to je priča za sebe. Uglavnom pohvalne kritike o pozorišnom delu Laze Telečkog iz pera njegovih savremenika Laze Kostića, Matije Bana, Antonija Hadžića i dr. objavlјene su u ondašnjoj štampi, i to su dragocena sećanja o značaju velikog pozorišnog posvećenika. 

Ali postoji i druga strana medalјe. O tome svedoči tekst od 6. juna 1873. objavlјen u Vidovdanu u Beogradu:

Čitamo po javnim listovima da se za dete umrlog Laze Telečkoga kupi milostinja. To nam je živo pred očima stavilo sliku hude sudbine, koja čeka sve one, koji se glumačkoj profesiji posvećuju onde gde se za nju nije dovolјno postaralo.

Na sreću, srpski rodolјubi su 1879. podigli skroman nadgrobni spomenik Lazi Telečkom na Almaškom groblјu u Novom Sadu. Taj spomenik stoji i danas.

Početkom prošlog veka, A. Gavrilović uvrstio je Lazu Telečkog u svoju čuvenu monografiju Znameniti Srbi. Nekolicina pozorišnika među kojima izdvajamo Radomira Ivanovića, Dušana Mihailovića, Luku Dotlića, Stanoja Dušanovića, Boru Stojkovića, Luku Hajdukovića, Petra Volka, Miroslava Radonjića, Đorđa Đurđevića, Petra Marjanovića, Dejana P. Polјanskog; svojim tekstovima u drutoj polovini XX veka pa do danas, sačuvali su uspomenu na Lazu Telečkog.

U novoj zgradi Srpskog narodnog pozorišta, od njenog otvaranja 1981. među bistama velikana, našla se i bista Laze Telečkog, uspeo rad vajara Gabora Almašija.

Rodno mesto Laze Telečkog - Kumane, u Banatu, već dvadesetak godina organizuje pozorišne svečanosti - Dani Laze Telečkog i dodelјuje nagradu koja nosi njegovo ime! Bogu hvala i dobrim lјudima...

Kao dugogodišnji pozorišni delatnik, a povodom sto četrdeset godina od smrti Korifeja srpskog pozorišta - Laze Telečkog, na predlog Gorana Ibrajtera i Živice Radina, priredio sam i uredio ovu brošuru: MALI SPOMEN NA VELIKOG GLUMCA LAZU TELEČKOG (1839-1873-2013)

Rešio sam da ostanem ovde... u Novom Sadu. Zauvek! Ako Bog da...

 

U Novom Sadu, septembra 2013.

Da li ste znali...

U Kumanu 1994. godine u glavnim ulicama i centru sela posečena i prodata stabla jablanova stara oko 35-40 godina

O gradu