srenhu

Stančić J. Radivoj - Riča

Stančić J. Radivoj - Ričaje rođen 1948. godine u Kumanu. Interesovanje za fudbal je počelo još u Osnovnoj školi. U to vreme seoska deca su igrala samo fudbal. Svakih 4-5 ulica imali su svoje ekipe tzv. krajčine. Borba za prestiž među krajčinama bila je žestoka. To se prenosilo i u školi. Pre ili posle nastave pa i za vreme velikog odmora fudbal se na golove igrao. Koja ekipa pre da 4, 6 ili 8 golova je pobednik. Dižina utakmice zavisila je od raspoloživog slobodnog vremena.

Riča se svojom visinom isticao među drugovima. Najviše je voleo da brani - stane u golu. Još kao učenik Osnovne škole imao je zavidne reflekse. Izraziti levak. Vrlo brzo je zapažen. Svi su želeli da im on bude golman. Branio je i za školsku reprezentaciju.

Već od jeseni 1963. godine, kao 15-sto godišnjak, Riča je uklјučen u prvi tim Kumančana i biva, prvo zlatna rezerva tadašnjem golmanu, a već od jeseni sledeće godine postaje prvi golman. Debitovao je u Karađorđevu, a rezultat je bio 2:2.

U periodu 1966 - 1968. godine Riča i Eremić Ljupko - Pidlika, ponovo, naizmenično brane gol Kumančana. Tako je bilo sve do novembra 1968. godine kada Kumančani otkazuju dalјe učešće u fudbalskom takmičenju

Sa visinom preko 180 cm, jake telesne konstrukcije, odličnih refleksa, smirenošću Riča je između stativa i u golmanskom prostoru gorostasno delovao. Vrlo iskusan ne samo u odbrani svoga gola, već i organizovanju linije odbrane svoga tima, Riča je zaslužio i kapitensku traku. Nјegove fizičke predispozicije omogućavale su da Riča vrlo sigurno i slobodno ulazi u duele sa protivničkim igračima. Podjednako je bio uspešan u intervencijama za visoke i niske lopte. Često je "boksovanjem" izbacivao loptu i tako otklanjao opasnost za svoj gol. Degažiranja lopte nogom ili rukom su bile meka, precizna, pa i dugačka kada je trebalo. U intervencijama često se čuo njegov jak glas MOJA. Može se reći da je imao i sreće u odbrani jedanaesteraca - penala. Na njemu samo svojstven način često je uspevao da bude pobednik.

Dok je u Kumanu branio mnogi klubovi su bili zainteresovani da pređe u njihovu sredinu. Odlučio se da ode u FK "Jedinstvo" iz Novog Bečeja, i od septembra 1968. godine brani za njih. Te sezone "Jedinstvo" se takmičilo u Banatskoj ligi, i Riča je primo samo 12 golova. U ovom klubu je branio sve do 1983. godine, ali su ga redovno registrovali sve do 1988. godine kao, zlu ne trebalo. Samo je u jesen 1978. godine i proleće 1979. godine branio za svoje Kumane, da bi se opet vratio u Novi Bečej. Sa FK "Jedinstvom" iz Novog Bečeja branio je u Zrenjaninskoj, Područnoj, Banatskoj i Vojvođanskoj ligi.

Od kada je počeo da brani treneri su mu bili:

- U Kumanu, Šajbl Bela i Varadinac Milan

- U Novom Bečeju - Kiš Šanjika, Kovačev Borovoj - Trca, Ćuk Milivoj, Pap Vlada, Anton Miler, Stefanović Voja, Lala iz Bečeja, Praporski Ćira, Vujović, Dimković Mita, Pirmajer Josip.

Najbolјe sezone su bile:

- 1973/74. primio samo 17 golova i proglašen za najbolјeg sportistu Opštine Novi Bečej

- 1974. najbolјi golman Potiskog kupa

- 1977. najbolјi golman na "Dnevnikovom" turniru u malom fudbalu

- 1978. najbolјi golman u Vojvodini - prolećni deo

- 1983/1984. u 27 kola sve pobedili

Najbolјu odbranu svoga gola obavio u Novom Bečeju sa "Proleterom" iz Zrenjanina, 0:0, u 1983. godini.

Oproštajna utakmica u Novom Bečeju sa "Partizanom" iz Beograda (7:4) u 1983. godini. U znak priznanja od kluba dobio ZJ1ATNIK. Imao ponude, vrbovali ga da brani za:

- "Trepča" iz Kosovske Mitrovice, 1973. godine, pa je posle otišao Markov iz Sente,

- "Proleter" iz Zrenjanina u vreme Milana Galića

- "Kabel" iz Novog Sada

Sa "Jedinstvom" iz Novog Bečeja igrao protiv klubova iz Rumunije, Mađarske i Nemačke. Od domaćih poznatih klbova igrao je i protiv Omladinske reprezentacije Jugoslavije (vodio je Vilotić), "Partizanom" iz Beograda, "Kikindom" iz Kikinde kao i sa klubovima gde su bili na pripremama.

Od 1983. godine je član Veterana "Jedinsto" iz Novog Bečeja, a ove godine je i član reprezentacije veterana Jugoslavije.

Na priprema sa fudbalerima je bio: Kalna, Rab, Vrnjačka Banja, Fruška Gora, Divčibare, Ohrid, Zlatar, Soko Banja, Pašman, Mezetur u MaĐarskoj 4 puta i Munjasa Banja u Rumuniji 4 puta.

Visok 182 cm, a dugo je držao 75-79 kilograma težine. Dok se aktivno bavio sportom 17 godina nije sa hranom uzimao hleb, niti je pio alkohol, a nikada nije koristio cigaretu - nije pušio.

Bio je član uprave FK "2. Oktobar" iz Kumana, a i FK "Jedinstvo" iz Novog Bečeja.

U JNA je bio od novembra 1969. do aprila 1971. godine.

Oženjen je od 1976. godine i imaju ćerku.

Radi u Novom Bečeju, a sa porodicom stanuje u Kumanu.

S pravom se može reći da je Riča LEGENDA GOLMANSKOG PROSTORA za Kumane i Novi Bečej.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...