srenhu

Tikvenјac V. Karolj

Tikvenјac V. Karoljrođen je 1952. godine u Velikoj Gredi. Sa roditelјima dolazi u Kumane 1961. godine. Za fudbal se interesuje još u višim razredima osnovne škole. Kao 16-to godišnjak ulazi u 1 tim i prvi put igra na trening utakmici u Uzdinu, 11. septembra 1968. godine. Te jeseni Kumančani su odigrali samo pet prvenstvenih utakmica i otkazali dalјe takmičenje. Karči nije imao sreće. Početak njegove sportske karijere nije pružio zadovolјstvo da se ispolјe svi njegovi kvaliteti. Tek 20. septembra 1970. godine se ponovo uklјučuju u redovno takmičenje i mladim Kumančanima se pruža mogućnost pune afirmacije.

U ovoj pauzi Karči fudbalski sazreva i, sada, kao 18-to godišnjak, biva jedan od najangažovanijih u oživlјavanju fudbala u Kumanu. Učestvuje u pripremama za ponovno uklјučenje fudbalskog tima u redovno takmičenje. Sa utakmicama Karči postaje nezamenlјiva desetka tima. Igrač sredine terena - organizator igre. Srednje visine 170 cm, uvek, malo, simpatično popunjen, prijatnog izgleda i blage naravi, vrlo lako stekao puno drugova - prijatelјa. I na zelenom terenu je bio popularan.

Odličan pregled igre, upornost, blagovremena i precizna dodavanja bile su mu osnovne vrline kao fudbalera. Često je davao i golove ne samo iz igre već i iz slobodnih udaraca. Igrao je obema nogama. Po poreklu u sebi sadrži rumunske i mađarske gene i to mu je omogućilo da savlada sve tajne fudbalske veštine. Zadnje utakmice odigrao je u jesen 1979. godine.

Vojnu obavezu regulisao od septembra 1974. do novembra 1975. godine. Završio srednju medicinsku školu a specijalnost je ortopedija. Oženjen je. Živi u Kumanu a radi u Zrenjaninu.

Po završetku fudbalske karijere bavio se trenerskim pozivom. Bio je trener omladinske selekcije kao i pomoćni trener seniora - 1 tima. Paralelno je bio i medicinski stručnjak kluba za vreme prijatelјskih i prvenstvenih utakmica. Nјegovo stručno znanje mnogima je pomoglo i umanjilo posledice povrede pa, čak, su i vrlo brzo sanirane.

Može se slobodno reći da su u njegovoj porodici svi sportisti. Supruga MARIJA rođ. Lerik, 1956. godine u Novom Bečeju počela je da igra rukomet još u osnovnoj školi, a kao učenica prvog razreda Medicinske škole trenirala i igrala u Radničkom iz Novog Sada, da bi posle 1,5 godina igrala za rukometni klub iz Ade, zatim jedno vreme u Proleteru iz Zrenjanina pa za Tordu i na kraju za "Jedinstvo" iz Novog Bečeja. U timu je igrala desno krilo a inače je prirodni levak što je vrlo znalački koristila, sa desne pozicije. U svojoj karijeri odigrala je dve utakmice za omladinsku sekciju Jugoslavije.

Zadnje utakmice odigrala je 1987. godine, a u to vreme je bila supruga i mati. Zbog ozbilјne povrede kolena morala je prekinuti sportsku karijeru i posvetiti se poslu i porodici. U Opštini Novi Bečej u 1984. godini našla se u deset najbolјih sportista a po redosledu je bila četvrta.

Inače njihova oba sina igraju fudbal. Možda će karijera mlađeg sina biti srećnija - sigurnija. Vreme će pokazati koliko će uspeti.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...