srenhu

Tešić M. Mita - Caca

Tešić M. Mita - Cacaje rođen u Kumanu 1933. godine. Fudbal je igrao od kako zna za sebe. Prvo sa svojom krajčinom, onda u osnovnoj školi, a posle u prvom timu fudbalskog kluba iz Kumana. Kad je 1950. godine pošao u industrijsku školu za KV stolara već uveliko je trenirao sa prvim timom, a te sledeće 1951. godine počeo da igra za prvi tim. Industrijsku školu završio je 1953. godine i te jeseni otišao u vojsku - mornaricu gde je bio sve do 1956. godine. Pune tri godine vojnog života nisu ostavile posledice već, naprotiv, igrajući fudbal i u vojsci stekao je dovolјno iskustva da bi se brzo uklјučio u civilni fudbalski život. Visine oko 168 cm, vrlo brz, naročito startna brzina, sa malo krivim nogama i skladno razvijenim telom svrstali su ga u red fudbalera koje je bilo teško čuvati. Mita je bio tako brz da se dešavalo i upućenu loptu - for da obiđe. Nјegov dribling je bio da loptu dovede do protivničkog igrača a onda je uputi u for pored stajne noge tog igrača i pretrči ga. Suigrači su Miti dodavali loptu u prazno - for a on, opet, pretrči čuvara, pa centrira ili šutira na gol. Obično je igrao kao desno krilo ili centarfor. Skoro na svakoj utakmici dao je, bar, jedan gol. U njegovoj igračkoj karijeri imao je i, tako reći, neverovatan događaj. Zapravo, sa skoro same gol linije nabačenu loptu je prebacio preko prečke. Nije bio grub igrač, a sa takvim igračima nije ulazio u duel igru. Rešavao ih se brzinom i vrlo jednostavnom igrom - dodavanjem iz prve, druge. Kada mu je posao dozvolјavao redovno je dolazio na treninge. Bio je igrač, koji bez treninga, ne može da igra. Uvek je bio u dobroj kondiciji. U slučajevima kada nije bilo golmana, branio je i gol svoga tima.

Uvek je bio spreman na šalu i kao takav rado viđan u društvu. Lako je sticao prijatelјe, bio je neposredan, pričlјiv, voleo je veselјe i lјude. Imao je u sebi neke menadžerske sposobnosti. Uvek je bio u pokretu - živahan.

Zadnju utakmicu je odigrao na seoskoj slavi u Novom Miloševu, 02.08.1962. godine kada je u Kumanu i Novom Miloševu gostovao FK "Lokomotiva" Skoplja.

U 1959. godini završio je za VKV stolara. Imao je, čak, i privatnu stolarsku radnju. Kao gastarbajter u Nemačkoj je radio više od 13 godina. Oženjen je, penzioner i živi u Zrenjaninu.

Povezani članci