Česko J. Stevan - Čele Tot

Česko J. Stevan - Čele Totrođen je u Kumanu 1932. godine. Još kao dečak u periodu 1944 -1948. godine imao u fudbalu svoju krajčinu tzv. Totova krajčina. U to vreme je bila najjača u Kumanu. Već u svojoj 16-toj godini postaje prvotimac, a već u 1949. godine standardno redovno igra za prvi tim. U Kumanu igra do 1953. godine kada odlazi u Taraš gde dobija zaposlenje, i igra za njihov fudbalski klub "Tisa". Za Kumane, opet, igra u periodu 1958 - septembra 1963. godine tj. do jeseni 1961. godine kada Kumane otkazuje učešće u prvevstvu, a nastavlјa u jesen 1963. godine.

Od septembra 1963. godine do marta 1968. godine živi na "Bisernom ostrvu" i povremeno igra za FK "Vojvodinu" iz Bačkog Gradišta, i u tom klubu završava fudbalsku karijeru. Bio je visok oko 177 cm plave, blago talasaste kose, vitkog stasa. Sa izvanrednim pregledom igre, fine tehnike i beskompromisnog borca na terenu. Svaki fudbalski klub bi ga rado primio u svoje redove. Precizan u dodavanju i odličan u izvođenju slobodnih udaraca kao i jedanaesteraca. Ne samo iz igre, često je i iz prekida davao golove. Najčešće je igrao u half liniji kao i polutku. Međutim, igrao je i kao krilo, bek. Na svim mestima u timu bio je vrlo siguran kako u odbrambenim tako i u napadačkim ulogama. Odlično je sarađivao sa suigračima i imao osećaj za kombinatoriku. Nije potcenjivao ni jednog protivničkog igrača. Mogao je sa punim uspehom da čuva svakog igrača i da ga onemogući u njegovim akcijama. Uvek je bio u odličnoj fizičkoj kondiciji i izvanrednim moralno - volјnim kvalitetima. Uvek je igrao na pobedu i do zadnjeg sudijinog znaka nastojao da njegov tim dobije utakmicu. Pobeda mu je bila draga ali porazi ga nisu deprimirali. Bio je optimista, dobar drug i prijatelј i skroman u životu.

Posle aktivne fudbalske karijere dugo godina je igrao za veterane Novog Bečeja i Kumana, učestvovao na turnirima malog fudbala kao i radničko-sportskim igrama u velikom fudbalu. Od 1968. godine živeo je u Novom Bečeju. Bio je oženjen. Kao penzioner umro u Novom Bečeju, maja 1996.

Povezani članci