Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović (Novi Sad, 1985) bavi se različitim disciplinama vizuelnih umetnosti: prvenstveno dizajnom i ilustrovanjem knjiga i teorijskim izučavanjem ilustracije, ali i fotografijom, slikarstvom i video radom, eksperimentišući likovnim medijima i oblastima njihove primene...

Maturirala je u kikindskoj gimnaziji „Dušan Vasiljev”, diplomirala je primenjenu fotografiju kod mr Sibile Petenji Arbutine na Visokoj tehničkoj školi u Novom Sadu (2007), gde je i specijalizirala ilustraciju knjige kod prof. Doru Bosioka (2011). Master studije Kreiranje imidža u umetnosti i medijima zavrsila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kod prof. dr Dejane Prnjat (2015) na temu video-ilustracije knjige.

Radi u Banatskom kulturnom centru (BKC) u poslednjih dvanaest godina kao umetnički direktor u izdavačkoj i kulturno-umetničkoj produkciji.

Član je Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbija (ULUPUDS) i Matice srpske.

Osnivač je, direktor i član žirija Festivala ilustracije knjige „BookILL Fest” u okviru Salona knjiga u Novom Sadu.

Do sada je objavila pet knjiga. 

Stručne radove i tekstove objavljuje u knjigama i časopisima.

2013. godine objavila je knjigu „O ilustrovanju knjiga poezije: istorija, teorija, praksa”, koja je druga knjiga iz oblasti teorije ilustracije objavljena na srpskom jeziku.

2015. godine objavila je knjigu „Video-ilustracija knjige: Novi pogled na ilustraciju i kreiranje imidža knjige u javnosti” (izdavači: Akademija umetnosti, Beograd, i BKC, Novo Miloševo), koja je na 60. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu ponela Nagradu ULUPUDS-a za najbolju knjigu u oblasti teorije vizuelene komunikacije.

U 2017. je objavila dve knjige:

- „Ilustracija govori sve jezike: Nagrade Festivala ilustracije knjige BookILL Fest 2012–2017”,

- „Ukorenjeni u Nebu: prozaide i foto-ilustracije” i

- "From Illumination to the Video-illustration of aBook".

2015. režira video-ilustraciju knjige „Večernji akt u devojačkoj sobi Lenke Dunđerski”, prema istoimenoj knjizi pesama Radovana Vlahovića, koja je objavljena na DVD-u uz njenu teorijsku knjigu „Video-ilustracija knjige”, kao i uz drugo izdanje istoimene pesničke knjige na koju se odnosi.

2016. godine Radio-televizija Vojvodine emituje intervju sa Senkom Vlahović u okviru ciklusa emisija „Portret umetnika u mladosti”.

Senka Vlahović bila je član međunarodnog žirija Bijenala ilustracije u Bratislavi  za 2017. godinu.

Učestvovala je na Međunarodnom simpozijumu o ilustraciji u okviru Bijenala ilustracije u Bratislavi 2015. i 2017. godine.

Član je žirija za Nagradu „Zaharije Orfelin” za najlepšu knjigu koju dodeljuje Salon knjige Novosadskog sajma.

Grafički je oblikovala oko 350 knjiga u izdanju BKC-a.

Do sada je imala 26 samostalnih izložbi slika i fotografija, a imala je i 30-tak predstavljanja video projekcija svojih radova u zemlji i inostranstvu.  Učestvovala je i na više kolektivnih žiriranih izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na nekoliko likovnih kolonija.

Osnivač je i član uredništva Elektronskog časopisa za književnost i umetnost mladih REZ.

U okviru delatnosti BKC-a organizuje i brojna kulturna dešavanja: manifestacije, promocije knjiga, izložbe, naučne skupove, predstavljanja na sajmovima knjiga...

Živi i radi u Novom Miloševu.

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Senka Vlahović

Da li ste znali...

da je Tisa je početkom XX veka bila kod Novog Bečeja široka 230 metara pri nis­kom vodostaju, 302 m pri srednjem i 1.68o metara pri visokom vodostaju. Dubina pri niskom vodostaju 4,2 metra, 7,7 pri srednjem i 9,7 pri visokom vodostaju.