Održana 27. Obzorja na Tisi

I ove godine u periodu 22-23. maj u Domu kulture opštine Novi Bečej tradicionalno se održala manifestacija posvećena jednom od naših najvećih kompozitora s kraja XIX  i početka XX veka, istaknutom predstavniku srpskog muzičkog romantizma, tvorcu srpske solo pesme – Josifu Marinkoviću. Ova manifestacija kao koncept ima negovanje srpske solo pesme, kao i stvaranje nove, savremene solo pesme, i jedinstvena je po tome u našoj zemlјi. Ovogodišnja Obzorja protekla su u znaku Pozivnog kompozitorskog konkursa za solo pesmu.

Manifestacija je počela na platou ispred Doma kulture nastupom hora osnovne škole ’’Miloje Čiplić’’ pod dirigentskom palicom Sofije Gurjanov Jegdić, nastavnicom muzičke kulture, sa kompozicijama Zvonce Josifa Marinkovića i Tiski kapetani Žive Milićeva, nakon čega je usledilo polaganje cveća na spomen-bistu Josifa Marinkovića. Cveće je položio kompozitor Vladimir Tošić.  Program se nastavio u holu Doma kulture, gde je otvorena izložba’’Sećanje na prva Obzorja na Tisi’’ posvećena Dubravki Nešović, autorke Jelena Paulјev, istoričara umetnosti. Dubravka Nešović rođena je u Novom Bečeju, bila je prvi magistar pevanja u nekadašnjoj Jugoslaviji, a svojim učešćem i doprinosom na Obzorjima na Tisi ostavila je neizbrisiv trag.

U 20,00 sati u pozorišnoj sali Doma kulture svečano je otvorena manifestacija. U ime domaćina sve prisutne pozdravila je Marijana Baračkov, predsedik Organizacionog odbora ’’Obzorja na Tisi’’, a predsednik opštine Saša Maksimović otvorio je manifestaciju. Usledila je beseda o Josifu Marinkov iću posvećena Zagorki Jegdić, idejnom tvorcu i jednom od osnivača manifestacije, koju je održao muzikolog Adrian Kranjčević. U nastavku večeri publika je uživala u Koncertu konkursnih kompozicija – prvo izvođenje.

Ove godine Pozivnom kompozitorskom konkursu za solo pesmu odazvali su se kompozitori: Milana Stojadinović Milić, Vera Milanković, Svetozar Saša Kovačević, Vladimir Tošić, Zoran Hristić, Svetozar Nešić, Nataša Đuragić, Slobodanka Bobana Dabović, Ljubomir Nikolić, Dorotea Vejnović i Đorđe Marković.

Kompozicije su interpretirali: Tanja Obrenović, mecosopran, Katarina Jovanović, sopran i Nebojša Babićbas-bariton, uz klavirsku saradnju Aleksandre Rakić.

Ovogodišnjem žiriju u sastavu: Mirolјub Aranđelović Rasinski, kompozitor, Milica Stojadinović, prof. solo pevanja i Želјka Milanović, dirigent,nije bio lak zadatak, jer su kompozicije bile izvanredne.

Nakon završenog koncerta i odluke žirija, dodelјene su zahvalnice svim učesnicima, diplome i nagrade za osvojeno I, II i III mesto, kao i Nagrada publike. Prvu nagradu osvojila je mlada kompozitorka iz Novog Sada, kojoj je ovo prvo učešće na Pozivnom kompozitorskom konkursu, Dorotea Vejnović sa kompozicijom “Tiski cvet…“ na stihove Gale Krsmanoviću interpretaciji soprana Katarine Jovanović. Drugo mesto po oceni žirija pripalo je kompozitoru Vladimiru Tošiću za solo pesmu “Pravi put“ čiji je tekst sam napisao, a u interpretaciji Nebojše Babića. Treće mesto osvojila je Vera Milankovićsa kompozicijom “Priča“ na tekst Momčila Nastasijevića, u izvođenju Tanje Obrenović. Publici se isto kao i žiriju najviše dopala kompozicija ’’Tiski cvet…’’, tako da je Nagradu publikedobila prvonagrađena kompozitorka Dorotea Vejnović.

Dom kulture je postao bogatiji za 11 novih solo pesama, koje će se zajedno sa neobjavlјenim solo pesmama sa ranijih kompozitorskih konkursa štampati u trećem tomu zbirke.

Drugog dana manifestacije položen je venac na spomen-ploču Josifa Marinkovića, na mestu gde se nekada nalazila kuća u kojoj je rođen, a u večernjim satima publika je uživala u koncertu ’’Magic music night’’. Na repertoaru koncerta su se našle čuvene operske arije, filmska muzika, muzičke numere iz mjuzikla, najpoznatije lјubavne pesme i dueti… Na koncertu su nastupili Ljubica Vraneš, mecosopran, solista beogradske opere, Vasa Stajkić, bariton, prvak opere i pijanista Borko Milojković.

Manifestaciju su podržali: Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Opština Novi Bečej.