Održana promocija monografije Milene Dravić

U četvrtak, 14. marta 2019.g. u Domu kulture opštine Novi Bečej održana je promocija monografije ’’Milena Dravić ili klјuč snova’’ autorke Anite Panić.

Naša publika je imala priliku da se bliže upozna sa njenim radom na filmu, pozorištu, nagradama, ali i da čuje zanimlјive priče iz njenog privatnog života, kao i o njenom veoma humanom i nesebičnom karakteru o kome malo ko zna, jer je bila veoma skromna.

Monografija je objavlјena je kao dvojezično srpsko-englesko izdanje na 364 strane.

Čini je sedam poglavlјa u kojima je analitički i sa mnogo zanimlјivih detalјa predstavlјen život i stvaralaštvo Milene Dravić, jedne od najvećih filmskih glumica Srbije i nekadašnje Jugoslavije. Sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavlјene.

Štampana je u izdanju Filmskog centra Srbije i Službenog glasnika.

Monografiju je našoj publici predstavila autorka knjige Anita Panić, dugogodišnji televizijski autor, dokumentarista i pisac, a moderator te večeri bila je Marijana Baračkov, saradnik u Domu kulture.

U okviru promocije prikazana su i tri video rada koji su sačinjeni od njenih filmova i fotografija iz knjige.

Ove godine je značajan jubilej, 60 godina od prvog snimlјenog filma Milene Dravić. 1959. godine Milena je snimila film ‘’Vrata ostaju otvorena’’ Františeka Čapa i na samom filmu postala punoletna. Od tada je snimila 170 igranih filmova, odigrala 12 pozorišnih predstava i veliki broj tv drama, serija i emisija…