Naiva u tehnici slame

U petak, 22. marta 2019. godine, u Galeriji Selo Opšinskog doma kulture u Novom Bečeju, otvorena je izložba slamki Hrvatskog kulturnog društva Matija Gubec.

Izložbu je publici predstavio istaknuti član Udruženja Jozef Skenderović, dok je Zerebelii Tenii, član Doma kulture, pozdravio domaćina.

Ova zanimlјiva izložba sastoji se od 41 slike i biće otvorena do 15. aprila.

Proizvodnja slamnate slike u naivnoj umetnosti potiče od bunjevačkih Hrvata koji žive u severnom delu Bačke. Pre više od stotinu godina, mlade devojke su, nakon žetve, čuvajući svoju stoku, ostavlјale prstenje i perle na slamu.

Osnovan 1946. godine Hrvatskim kulturno-prosvetnim društvom „Matija Gubec“, u Tavankutu u Subotici, 1960-ih godina osnovan je kreativni kamp, u kojem su kreativne žene pravile slamičaste perle i štapiće od slame, oslanjajući se na svakodnevni život Hrvata iz Bunjeva.

Prvu slamnu sliku „Rita“ napravila je Ana Milodanović 1962. godine.

Za ovu vrstu stvaranja, poseban zamah stvorio je kreativni kamp slika stvoren 1986. godine po tehnici Salma, koji svake godine prikuplјa generacije dama koje prave slamke.

Ono što čini rad Tavankutovih sijačica jedinstvenim u svijetu je trodimenzionalni efekt i, na neki način, izrada pletiva koje su od svog nastanka ostale u svom izvornom obliku i jedinstvene su za ovaj kraj.

Autentičnu, naivnu umetnost od proizvođača jagoda iz Tavankuta, Subotice i okoline gradi sam materijal kao posebna poezija. Slike, koje su napravlјene sa rotirajućom i relјefnom strukturom, postavlјene su na čvrstoj podlozi sa linearnom vezom, i predstavlјaju navike divnih i spektakularnih, pomalo zaboravlјenih svetova, ravnica, farmi, živih bunjevaca. Slike su neka vrsta afirmacije lepote i bogatstva tradicije, diskretan doprinos slavlјenju života.

Radovi proizvođača slame bili su širom sveta, a od samog početka praćeni su velikim interesovanjem stručnjaka i lјubitelјa umetnosti. Zbirka radova HKDD-a „Matija Gubec“ iz Tavankutija izuzetno je vrijedna i ima mnogo slika u muzejskim zbirkama, subotičkoj biskupiji iu privatnim kolekcijama širom svijeta, čak iu Vatikanu.