Izložba ikona “Zapisi duše“

22. februara 2019.g. u galeriji “Selo” Doma kulture opštine Novi Bečej otvorena je izložba ikona ‘’Zapisi duše’’ koja predstavlјa radove 12 umetnika, članova Udruženja likovnih amatera ‘’Atelјe 05’’ iz Vrbasa. Izložbu je publici predstavio slikar Dragan Simić Beli, predsednik ovog udruženja, u ime domaćina publiku je pozdravila saradnica u Domu kulture Edit Zerebelјi Tenji. Recitujući stihove, veče su upotpunili pesnici Miloš Galetin iz Novog Bečeja i Borislav Gvozdenović iz Vrbasa.

“Ono što je svakako zajedničko jeste odnos prema večitoj i uvek aktuelnoj temi duhovnog. Kod svakog autora prepoznaje se snažna motivacija da na osoben način da odgovor i predstavi sopstvenu viziju ove stalne, neprolazne teme. Posmatrajući kompletnu izložbu, zapaža se kako posredna tako i neposredna povezanost umetničkih ličnosti svakog od ovih autora, dok sami radovi govore o snažnoj ulozi koju je sveti lik imao i još uvek ima u životu pojedinca i društva u celosti.“

Nikolina Šćekić Karabasil, istoričar umetnosti

Udruženje likovnih amatera ‘’Atelјe 05’’osnovano 2005. godine, a okuplјa stvaraoce iz oblasti vajarstva, umetničke fotografije, primenjene umetnosti i likovne kulture, dok među svojim članovima broji i umetnike iz Kule, Crvenke, Zrenjanina, ali i Novog Bečeja. Interesantno je da pored likovnih umetnika, ovo udruženje okuplјa i druge umetnike koji se bave oblastima’’bliskim lјudskoj duši’’, te tu ima i pesnika, muzičara i glumaca kao pridruženih članova.