Svetosavska akademija

U subotu, 26. januara 2019. godine u Domu kulture opštine Novi Bečej održana je Svetosavska akademija pod pokrovitelјstvom Opštine Novi Bečej.  Ovogodišnju akademiju organizovali su: Opština Novi Bečej, OŠ ‘’Miloje Čiplić’’ i Dom kulture opštine Novi Bečej.

U ime pokrovitelјa i suorganizatora akademije mnogobrojnim zvanicama i gostima najpre se obratio Predsednik opštine Novi Bečej, Saša Maksimović, podsetivši nas   šta je sve Sveti Sava učinio za Srbe, naročito na polјu duhovnosti, obrazovanja i kulture.

U okviru programa Svetosavske akademije nastupio je hor OŠ ‘’Miloje Čiplić“, pod rukovodstvom nastavnice Sofije Gurjanov Jegdić, a učenici dramske sekcije OŠ ‘’Miloje Čiplić’’ izveli su scenski prikaz iz života Svetog Save. Prisutna publika imala je priliku da uživa u duhovnoj muzici koju je izveo Mešoviti hor ‘’Sveti Roman Slatkopojac“ iz Novog Sada, pod dirigentskom palicom Jevgenije Vladimirovne Kojić, a besedu o Sv. Savi kazivao je Milan Kočalović, glumac Narodnog pozorišta ‘’Toša Jovanović’’, Zrenjanin.

Ovogodišnja Svetosavska povelјa uručena je nastavnici srpskog jezika i književnosti, Dušici Varga, za doprinos obrazovanju. U svojoj dosadašnjoj tri i po decenije dugoj nastavničkoj karijeri, Dušica Varga postigla je značajne rezulate, a zahvalјujući svom predanom i požrtvovanom radu nisu izostala ni mnogobrojna priznanja i diplome, kako njenih učenika, tako i nje same.

Svetosavska akademija i ovog puta je imala humanitarni karakter. Slađana Stojkov iz Novog Miloševa, učenica 4. razreda gimnazijskog odelјenja Srednje škole Novi Bečej,  obolela je od retkog oblika tumora mišićnog tkiva, a lečenje će morati da nastavi u Americi.