Završen projekat ‘’Gradovi u fokusu - 2016’’

Svečano otvaranje multifunkcijske sale u Domu kulture

U sredu, 27. decembra 2017.g., opštinu Novi Bečej posetio je Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja Republike Srbije. Povod njegove posete bilo je svečano otvaranje rekonstruisanog prizemlja zgrade Doma kulture opštine Novi Bečej i rekonstruisanog Žitnog magacina u Novom Miloševu.

Ministarstvo kulture i informisanja RS u okviru projekta ‘’Gradovi u fokusu’’  finansiralo je projekat Opštine Novi Bečej 2016. godine, pod nazivom ‘’Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti“ u iznosu od 56 miliona i 763 hiljade dinara.

Pored dva pomenuta objekta projektom su obuhvaćeni i radovi na adaptaciji prostora galerije i biblioteke u okviru prostorija Banatskog kulturnog centra u Novom Miloševu, radovi vezani za izradu stepeništa i ogradnog zida u Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju, radovi na uređenju muzeja ,,Žeravica“ u Novom Miloševu, kao i rekonstruisanje dela objekta Turskobečejske štedionice u Novom Bečeju i pretvaranje u prostor za tzv. Kulturni inkubator.

Ministar Vukosavljević je prilikom svoje posete rekao da je Novi Bečej i više nego zaslužio titulu “grada u fokusu”. On je posebno istakao i značaj ovakvih projekata za celokupnu zajednicu. Istakavši da je koncept ''Gradovi u fokusu'' veoma značajan, jer predstavlja živu primenu principa decentralizacije kulturne politike za šta se Ministarstvo svesrdno zalaže. Cilj ministarstva kulture je da ohrabri, osnaži, da značajan i materijalni i tehnički podsticaj manjim sredinama. I ovom prilikom je   pozivao predsednike drugih opština i kulturne poslenike da posete Novi Bečej.

Dom kulture opštine Novi Bečej je projektom od Ministarstva kulture dobio 20, a od Opštine Novi Bečej 2 miliona dinara, koliko je ukupno i uloženo u prizemlje objekta. Dom kulture dobio je veliku multifunkcijsku salu sa nanovijom opremom, izložbeni prostor, dve kancelarije, novu kuhinju, nov sanitarni čvor, koji će biti u funkciji i početi sa radom odmah posle Nove godine.

Tags:

Da li ste znali...

da je u Novom Bečeju, Bischitz Lajoš dobio dozvolu 1889. godine za građenje telefonske veze između Bečeja i salaša Solymoss i Borjass u dužini od 11 km sa tri telefona i stanice?