srenhu

Novobečejci među prvima

U Novi Bečej prvi tegovi stigli su 1952. godine, a vezani su za ime Đoke Joržikina, koji je kao član beogradskog Partizana stigao u grad na Tisi i odmah formirao Sekciju teškoatletskog kluba.

Članovi ove sekcije (u to vreme pretežno rvači) trenirali su u staroj menzi Fabrike crepa "Polet", a tegove su koristili kao obavezni rekvizit u sklopu svojih treninga. Kako je klub rvača radio kratko vreme ostali članovi, a pre svih Borivoj Draganov, Svetozar Bugarski, Ištvan Kovač, Braša Bunjevački, Karolj Deža, Veselin Draganov i dr. su od 1954. godine aktivno počeli da upražnjavaju novu, a u to vreme u Novom Bečeju manje poznatu sportsku disciplinu dizanje tegova.

Slobodno se može reći da je osnivač i promoter ovog sporta u Novom Bečeju Borivoj Draganov koji je zajedno sa članovima sekcije učestvovao na mnogobrojnim turnirima koji su u to vreme veoma često organizovani.

Prvi zapaženiji nastup imao je 1955. godine na turniru u Vrbasu Ištvan Kovač koji je u triatlonu osvojio 3 mesto.

Preteče današnjih uspeha dizača tegova su rezultati Borivoja Draganova koje je ostvario u 1955. godini.

Borivoj Draganov, slobodno se može reći, legenda novobečejskog sporta o tome kaže: 

Beležili smo sve bolje rezultate u dizanju tegova. a kada sam u Novom  Sadu postao prvak Srbije u triatlonu, u srednjoj kategoriji, tadašnji predsednik SD "Jedinstvo" Milutin Nešić me je pozvao i rekao da idem na državno prvenstvo u Ljubljanu, što je za mene bila velika čast.

Sa 500 dinara u džepu, koje sam dobio od blagajnika sportskog društva, i sendvičima u torbi uputio sam se vozom na moje prvo veliko takmičenje. Na tom prvenstvu bio sam jedini Novobečejac, ali se nisam obrukao.

Tako je i bilo Borivoj Draganov se sa 8. pojedinačnog prvenstva u dizanju tegova u Ljubljani vratio sa bronzanom medaljom. Taj uspeh mu je obezbedio mesto u reprezentaciji Vojvodine.

Za reprezentaciju Vojvodine u dizanju tegova Borivoj Draganov je nastupio u tromeču republičkih selekcija Bosne i Hercegovine, Srbije i Vojvodine koji je 1955. godine održan u Novom Sadu.

Sportska karijera uspešnog dizača tegova Borivoja Draganova prekinuta je njegovim odlaskom na odsluženje vojnog roka 1956. godine.

Dizači tegova su jedno kraće vreme trenirali u sali DTV "Partizana" da bi potom taj prostor ustupili gimnastičarima, a time je počela njihova stalna seoba. Nekoliko godina kasnije dizanje tegova je nastavljeno u improvizovanim uslovima u kući Borivoja i Miroslava Lalića, gde su pored njih ovim sportom počeli da se bave Svetozar Popov, Nandor Balint, Ivegeš Karolj, Geza Zedi, Janoš Zedi, Živa Lalić, Slobodan Josimović, Đerđ Zedi i drugi.

Ubrzo je potom ovaj sport stekao veliku popularnost među mladima, a formiranjem kluba udareni su temelji jednom od najtrofejnijih sportova u gradu kraj Tise.

Povezani članci