Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju

Istražite izvanrednu prošlost Novog Bečeja i Vranjeva kroz stranice knjige 'Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju'. Otkrijte političke događaje, ekonomski razvoj i kulturnu baštinu ovih banatskih gradova kroz bogato dokumentovane priče. Pratite evoluciju od najranijih dana do savremenosti, istražujući složene niti političkih intriga, ekonomske transformacije i kulturnih uspona. Proživite prošlost kroz oči autora, dok se stranice knjige otvaraju pred vama, pružajući jedinstvenu perspektivu na život i nasleđe ovih značajnih lokaliteta.

Katolička crkva u Vranjevu

Katolička crkva u Vranjevu

Katolici u Vranjevu nisu imali svoju parohiju sve do 1880. godine. Imali su filijalnu crkvu koja je potpadala pod parohiju u Novom Bečeju. Crkve nisu imali, a na molitvu su se skupljali u bogomolji koja je bila u kući Feješ Janoša do same današnje katoličke crkve u Vranjevu. Tek 1881. izgrađena je mala crkva na meslu gde je današnja plebanija katoličke crkve. Ta zgrada kako je onda izgledala, takva je i danas.

Te, 1881. godine, po nalogu Torontalske županije crkvi je, od opštinskog atara dodeljeno sto dvadeset katastarskih jutara oranice. Taj posed predstavlja osnovnu imovinu katoličke crkvene opštine u Vranjevu. Od dobijenog prihoda plaćan je plebanoš (sveštenik), izgradili su župski dom i stvorili osnovu za izgradnju crkve. Ovim je Vranjevo prestalo biti filijala tursko-bečejske plebanije. Za duhovnika (plebanoša) postavljen je Makra Imre, kaplan iz Segedina. Plata plebanoša iznosila je osamsto forinti i isplaćivana iz kase crkvene opštine, osamnaest katastarskih jutara zemlje od političke opštine, što je srazmerno prinadležnostima koliko su u to vreme imali pravoslavni sveštenici u Vranjevu.

Nova katolička crkva izgrađena je u gotskom stilu 1092—1903. godine. U njenoj izgradnji navodno su učestvovali i Srbi s izvesnim novčanim sredstvima. Plan crkve izradio je Kelner Miška, a radove je izveo Đerki Ištvan pod nadzorom inženjera Budajia. Crkva je 1924. godine iznutra stegnuta gvozdenim šipkama i toranj pokriven limom. Malanje je izveo Stojan Lazić 1926. godine, a oltar je slikao i sve druge farbarsko-slikarske radove izveo Kiš Ferenc.

Crkva je duga četrdeset metara, široka četrnaest, a toranj je visok četrdeset šest metara.

Prvobitna zvona bila su izuzetno velika, a posebno ono koje je poklonio Kuruci Janoš. Ono, zbog svoje veličine nije moglo biti uneto ni kroz prozor niti vrata, već je postavljeno na svoje mesto dok još zidovi tornja nisu potpuno izgrađeni. Za vreme prvog svetskog rata sva su zvana bila rekvirirana. Veliko zvono je moralo biti razbijeno na samom tornju pa tek tako u parčadima skinuto.

Prvi paroh bio je Imre Makra od 1880. do 1903. godine. Njegova velika zasluga je što je crkva podignuta posebno ovako velika i lepa. Napustio je Vranjevo i sveštenički poziv, posle izgradnje nove crkve, i posvetio se novinarstvu. Ubrzo je postao urednik budimpeštanskog lista Pesti hirlap.

Related Articles