srenhu

Vredan prilog istoriji sporta u Novom Bečeju

Tisa panonska lepotica oduvek je bila, ne samo izvor egzistencije Novobečejaca i Vranjevčana već i mesto uživanja, posebno u letnjim mesecima. Generacijama se prenosilo mišlјenje da je velika sramota i da nije pravi Novobečejac onaj koji nije naučio da pliva do polaska u osnovnu školu i preplivao Tisu od banatske na peščanu bačku stranu. Skokovi u vodu, razni stilovi od „preloma“ do „laste“ još i u vreme moje generacije bilo je pravo dokazivanje pred devojčicama. Onaj koji je sa kućice šlepa uspeo da izvede dvostruki salto unazad bio je pravi heroj.

Još tridesetih godina prošlog veka plivanje i vaterpolo bili su privilegija određenog sloja Novobečejaca, a nacionalna šarenolikost davala mu je posebnu karakteristiku.

Vrednost ove Hronike nije samo u tome da je gotovo zabeleženo sve ono što je sačuvano, na jednom mestu, kao svedočanstvo aktivnosti Novobečejaca i u ovom sportu, već posebnu dragocenost čini mnoštvo fotografija koje potvrđuju staru kinesku izreku da Slika govori više od hilјadu reči.

Hronika znalački beleži mnoga događanja vezana za razvoj plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, sportu koji je u određenom periodu bio ravan po značaju sa fudbalom. Ona je s pravom hronološki podelјena u tri tematske celine: 1. Prvi zaveslaji (1934 - 1946); 2. Zlatno doba (1951 - 1966) i 3. Poslednja decenija (1977 - 1989).

Od posebne dragocenosti su zabeležene plivačke aktivnosti između dva svetska rata, a za istoriju sporta je detalјan prikaz plivačkog takmičenja 29. avgusta 1943. na kojem je učestvovao i kasnije poznati glumac Severin Bjelić. Pored ove zanimlјivosti autori donose i manje poznate podatke da se čuvena Novobečejka Dubravka Nešović takmičila za Novi Bečej u disciplini 100 m prsno. Još jedan manje poznati podatak je vredan pažnje da je vaterpolo za Novi Bečej igrao Toma Zdravković koji je pevačku karijeru počeo u novobečejskom hotelu „Jadran“.

Ono što takođe čini posebnu vrednost ove Hronike je što su u njoj zabeleženi mnogi znani i manje poznati plivači i vaterpolisti entuzijasti koji su ostavili značajnog traga u ovim sportovima Novog Bečeja. Autori su najznačajnijima posvetili i kraće biografije.

Izdavaču preporučujem da se rukopis objavi kao vredan prilog istoriji sporta u Novom Bečeju.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...