Plasman u Vojvođansku A ligu

Pioniri Jedinstva 1979. godine. Gore: Aleksandar Ćurčić, Nenad Azuciki, Dragan Dobožanov, Ivan Bošnjak, Emil Lalić, dole: Igor Balmazović, Miodrag Glavaški, Oskar Tomanicki, Laslo Gephard

Mada su zauzeli drugo mesto u Vojvođanskoj B ligi, vaterpolisti Jedinstva su se, u takmičarskoj 1979. godini, ipak našli u društvu timova Vojvođanske A lige. Plasman u viši stepen takmičenja Novobečejci su ostvarili zahvalјujući plasmanu Spartaka iz Subotice u Međurepubličku ligu. Na godišnjoj skupštini Vaterpolo saveza Vojvodine, koja je održana u Bečeju, odlučeno je da se Jedinstvo iz Novog Bečeja, kao drugoplasirana ekipa, pored prvaka Proletera iz Zrenjanina, plasira u Vojvođansku A ligu.

Pored ove dve ekipe, u ovom stepenu takmičenja nalazile su se i ekipe Sente, Dinama iz Pančeva i Jezera iz Bele Crkve.

Plasman u viši stepen takmičenja Novobečejci nisu dočekali najspremnije, odnosno, nisu uspeli da pojačaju svoje redove, pa su U prvenstvo startovali u podmlađenom sastavu. Da u ovom stepenu takmičenja nemaju šta da traže, potvrđeno je već na startu prvenstva u Pančevu, gde je Jedinstvo izgubilo od Dinama 13:1.

Počasni gol i jedini na ovoj utakmici postigao je Ivan Glavaški.

Jedinstvo: Barišić, Fehirov, Rakić, Mašić, Grujić, Džigurski, Glavaški 1, Bošnjak, Nešić, Kovačev, S. Jager.

Istu sudbinu vaterpolisti Jedinstva doživeli su i na drugom uzastopnom gostovanju u Zrenjaninu, gde su poraženi od Proletera 11:5.

Vaterpolisti Jedinstva su posle ova dva neuspeha, pošto nisu imali tim koji bi se ravnopravno nosio sa daleko iskusnijim ekipama, doživeli još dva poraza. U nastavku prvenstva Jedinstvo je igralo u istom ritmu. Na svom plivalištu doživeli su ubedlјiv poraz od Proletera iz Zrenjanina (2:19) i time zapečatili svoju sudbinu, na začelјu tabele.

Do kraja prvenstva Jedinstvo je, pred svojom publikom, izgubilo od Sente (1:14), a u poslednjem kolu u Beloj Crkvi od Jezera 13:2, pa je takmičenje završilo na petom, poslednjem mestu, bez pobede.

Konačna tabela Vojvođanske A lige 1979. godine

1 Senta 8 7 0 1 90:32 14

2 Proleter 8 5 1 2 91:44 11

3 Dinamo 8 5 1 2 85:42 11

4 Jezero 8 2 0 6 52:77 4

5 Jedinstvo 8 0 0 8 18:115 0

Sadržaj

Da li ste znali...

Odlaskom Turaka, u slabo naselјen Banat počinje intenzivnije doselјavanje. Naselјavanje Srba, kako u Vojvodinu, tako i u Banat započeto Velikom seobom Srba 1690, pod vođstvom Arsenija Čarnojevića III. Bočar, izgleda, nije zahvaćen ovom kolonizacijom, pošto se posle 1564. godine prvi put kao naselјen pominje tek 1753. kao manje srpsko naselјe.

O gradu