srenhu

Zlatoje Marić Cimer

Zlatoje Marić Cimer

Ako je neko bio posvećen sportu do kraja svog života, to je sigurno bio Zlatoje Marić, jer se već od najranijih dana okušao u košarci i šahu, a zatim kao vaterpolo golman aktivno igrao u Jedinstvu, Odredu (Kikinda) i Proleteru (Zrenjanin), od 1956. do 1966.godine. U vremenu od 1961. do 1966. godine bio je sigurno jedan od najbolјih vaterpolo golmana u Vojvodini i Srbiji.

Posle prestanka aktivnog igranja, angažaovao se u vaterpolu kao sudija, delegat i funkcioner u VK Bečej iz Bečeja i Vaterpolo savezu Vojvodine.

Okušao se i kao trener, oformio je pionirsku ekipu Jedinstva, sa kojom je osvojio pionirsko prvenstvo Vojvodine. Pored svega toga, decenijama se bavio i sportskim novinarstvom i kao dopisnik pisao za: „Sport“ i „Politiku“ (Beograd), „Dnevnik“ i „Mađar so“ (Novi Sad), „Sportske novosti“ (Zagreb), izveštavajući sa sportskih događaja iz plivanja, vaterpola, fudbala, šaha i drugih sportova.

U ovoj delatnosti je čak postigao svetsku slavu kada je, po osvajanju zlatne medalјe u vaterpolu jugoslovenske reprezentacije, na Prvenstvu sveta u Pertu, uskočio obučen u bazen, držeći otvorenu bocu šampanjca, što su prenosile televizije širom sveta. Tako je on video „pola sveta“ putujući na razna takmičenja, ali je i pola sveta videlo jednog Novobečejca. U Novom Bečeju je ima advokatsku kancelariju i bavio se advokaturom. U poslednjoj velikoj reportaži u kojoj se o njemu pisalo izjavio je: „Sport je moj život“.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...