srenhu

Uvod

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, obuhvata razdoblјe više od pet decenija, od 1934. do 1989. godine, u kojem su plivanje i vaterpolo, a u jednom periodu i skokovi u vodu, bili veoma popularni.

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

U bogatoj i dugoj istoriji ovih sportova, aktivnosti su se odvijale, po fazama sa čestim prekidima, koji su nekada trajali samo nekoliko godina, a nekada i celu deceniju. Uglavnom je sve zavisilo od entuzijazma pojedinaca ili grupe zalјublјenika, koji su u letnjem periodu, od dva do tri meseca, mogli i hteli da svoje slobodno vreme posvete Tisi i improvizovanim bazenima, koji su u periodu od 1935. do 1958. godine, na njoj bili montirani. U jednom periodu vaterpolo je postao dominantan sport u odnosu na plivanje, a umesto Tise, mesta za treninge i takmičenja bili su, prvo „Banja“ kod Fabrike cigle i crepa „Polet“, a potom Kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Mada osamdesetih godina prošlog veka, nije bilo organizovanog rada sa vaterpolistima, oni su učestvovali na svim takmičenjima i u svim starosnim kategorijama, koje je organizovao Vaterpolo savez Vojvodine, zahvalјujući pre svega angažovanju Zlatoja Marića, koji je selektovao ekipu od domaćih i mlađih vaterpolista, prvoligaša susednog Bečeja. Tako je bilo sve do 1989. godine, kada su vaterpolisti poslednji put učestvovali na prvenstvu Vojvodine, da bi potom klub prestao sa aktivnostima i radom.

Plivanje i vaterpolo, u Hronici pratimo kroz tri perioda:

Prvi zaveslaji (1934 - 1946)

Zlatno doba (1951 - 1966)

Poslednja decenija (1977 - 1989)

Pored aktivnosti novobečejskih plivača, vaterpolista i sportskih radnika tog vremena, u knjizi su delimično obuhvaćene i njihove sportske aktivnosti u drugim klubovima, armijskim takmičenjima, sportskim asocijacijama republičkog i saveznog nivoa, u kojima su se takmičili ili bili aktivni učesnici.

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

Takođe su, kraćim biografijama, obuhvaćeni i „izdanci“ (kćeri i sinovi) Novobečejaca, koji su nastavili tradiciju svojih roditelјa u drugim sredinama, vrlo uspešno, ne zaboravlјajući i poštujući svoje „korene“.

Izvori za pisanje hronike bazirani su na pisanim materijalima, sportskoj i dnevnoj štampi, izdatim knjigama o vaterpolu, sećanju učesnika, kao i dokumentaciji Vaterpolo saveza Vojvodine.

Nemerlјive dragocenosti su i pisani materijali i fotografije koje je Narodnoj biblioteci u Novom Bečeju ostavio savremenik i učesnik (posebno u predratnom i ratnom periodu) Branislav Kiselički. Veoma su značajna dokumenta ustupili Branislav Vojnov - stariji, Sava Ivanić, Branislav Vojnov - mlađi, a deo dokumentacije obezbeđen je posthumno od Manojla Gurjanova i Zlatoja Marića.

Posebno su značajna svedočenja i sećanja učesnika sportskih takmičenja u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu u posleratnom periodu, koja od zaborava čuvaju ceo jedan životni i sportski opus Novobečejaca u dvadesetom veku, kada su svoje najbolјe godine proveli na reci Tisi, „Banji“ kraj „Poleta“ i Kanalu Dunav - Tisa - Dunav, srčano braneći boje svog kluba.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...