Uvod

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju, obuhvata razdoblјe više od pet decenija, od 1934. do 1989. godine, u kojem su plivanje i vaterpolo, a u jednom periodu i skokovi u vodu, bili veoma popularni.

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

U bogatoj i dugoj istoriji ovih sportova, aktivnosti su se odvijale, po fazama sa čestim prekidima, koji su nekada trajali samo nekoliko godina, a nekada i celu deceniju. Uglavnom je sve zavisilo od entuzijazma pojedinaca ili grupe zalјublјenika, koji su u letnjem periodu, od dva do tri meseca, mogli i hteli da svoje slobodno vreme posvete Tisi i improvizovanim bazenima, koji su u periodu od 1935. do 1958. godine, na njoj bili montirani. U jednom periodu vaterpolo je postao dominantan sport u odnosu na plivanje, a umesto Tise, mesta za treninge i takmičenja bili su, prvo „Banja“ kod Fabrike cigle i crepa „Polet“, a potom Kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Aktivnosti pre Drugog svetskog rata

Prvi organizovani oblici plivačkog sporta javlјaju se, već krajem XIX veka, u više gradova na prostoru današnje Vojvodine, pre svih u Somboru, Subotici, Zrenjaninu i Senti. Prva plivačka sekcija osnovana je 1887. godine u Somboru, u okviru Somborskog sportskog udruženja. Takva udruženja formirana su potom u Subotici, Zrenjaninu i Senti, a kasnije, između dva svetska rata, u Novom Sadu, Kikindi i Novom Bečeju.

Značaj reke Tise za razvoj plivanja

Blagodeti reke Tise žitelјi Vranjeva i Novog Bečeja koristili su ne samo u ekonomske svrhe, nego i za razonodu i bavljenje sportom, pogotovu u letnjim mesecima.

Osnivanja Plivačkog kluba Jedinstvo

Plivanje u Novom Bečeju, prema raspoloživim izvorima, kao organizovani sport, javlјa se 1934. godine. Novobečejski hroničar Lazar Mečkić, u svojoj knjizi „Novi Bečej i Vranjevo kroz istoriju od najstarijih dana do 1941“ (Izdanje: Radnički dom „Jovan Veselinov Žarko“ Novi Bečej , 1989), na strani 335 piše:

Plivači sve organizovaniji

Stevan Kiurski, Branislav Kiselički, Imre Farkaš

U toku leta 1938. godine, pojavlјuje se grupa mladih zalјublјenika u plivanje koji su želeli da nastave plivačku tradiciju Jedinstva i Banata, koji su prestali sa radom. Na Tisi treniraju plivanje, ali imaju sve veću želјu da učestvuju i budu organizatori plivačkih takmičenja, naročito pred svojim sugrađanima.

U dnevniku „Da vam pričamo“, koji su zajednički vodili, u periodu od 1939. do 1941. godine, Vasilije Nićin i Branislav Kiselički, a koji se čuva u arhivi Narodne biblioteke Novi Bečej, navodi se da su, u leto 1939. godine Branislav Kiselički, Stevan Kiurski, Aleksandar Aćimov, Imre Farkaš i Đerđ Brikner, osnovali plivačku sekciju koja se priklјučila, u to vreme veoma aktivnom, Vranjevačkom sport klubu Zvezda.

PSK Tisa kratkog veka

Rada Aćimov

Neuspeh, koji su doživeli „Plivačkim danom“ 18. avgusta 1940. godine, nije pokolebao zalјublјenike u plivački sport, u nameri da se osamostale i formiraju klub. Samo mesec dana kasnije, 18. septembra 1940. godine, održana je osnivačka skupština na kojoj se formira Plivački sportski klub Tisa. Na skupštini su utvrđena pravila delovanja i izabrano rukovodstvo. Izabran je Upravni odbor od pet članova, za predsednika, knjigovođa Vodne zadruge u Novom Bečeju, Rada Aćimov „Bakar“, potpredsednika advokat Dušan Marković, sekretara student veterinarske medicine Branislav Kiselički, blagajnika student Stevan Mojić, tehničkog referenta, student prava Herman Bergel, a domaćina, učenik Trgovačke akademije Stevan Kiurski. Za članove Nadzornog odbora izabrani su Radivoj Ajduković, poznati novobečejski fotograf Konstantin Vukov i Đorđe Brikner.5

Uređenje sportskog doma

Mada je uspostavlјena nova, okupaciona vlast, PSK Tisa je nastavio da funkcioniše u novim otežanim uslovima, u svom dnevniku „Da vam pričamo“ Branislav Kiselički piše:

Aprilska katastrofa nastupila je isuviše neočekivano. Sve je najednom zaspalo. Probudio nas je poziv da se zvanično rasturimo. Materijalno smo degradirani: pečat, arhiva i 1800 dinara oduzeti su nam. Pa ipak naše sportsko oduševlјenje je ostalo. Započeli smo sezonu „kod pumpe" polovinom maja. Tako je išlo sve do „zabrane" koja je našim plivačima donosila „tantalove muke". Kao za pakost vreme je otoplilo, a naši jadni plivači su ipak ovako (vidi donji crtež) „održavali kondiciju".

Plivački miting u okupiranom Novom Bečeju

Plivači Zvezde, avgusta 1943. godine

U toku leta 1942. godine plivači su na okupu, ali ponovo kao sekcija Vranjevačkog sport kluba Zvezda, o tome Branislav Kiselički u svom rukopisu „Veliki plivački dan“, koji se nalazi u arhivi Narodne biblioteke u Novom Bečeju, piše:

Novo ime je bilo ustvari samo spolјna oznaka, duh PSK “Tisa" je ostao. Ostale su pretenzije... Počelo se „sportskim domom" ali je više šta sprečilo napredak... Zabrana kupanja, zabrana rada kluba, unutrašnji nesporazumi, sve je to uticalo da se sve završi na treningu. Nova jesen, zima, proleće iskristalisali su u nama ideju: Mora se ostvariti plivačka utakmica.

Doček gostiju iz Beograda

Ideja novobečejskih plivača je prihvaćena, ali zbog problema oko dobijanja dozvole plivačka manifestacija nije održana, kako je planirano 1. i 2. avgusta, nego 28. i 29. avgusta 1943. godine.

Pripreme za plivačku utakmicu

U svom rukopisu „Veliki plivački dan“ Branislav Kiselički o početku takmičenja 29. avgusta 1943. godine piše:

Plivači Zvezde, avgusta 1943. godine Stoje: Vasilije Nićin, Stevan Kiurski, Dušan Ivanić, u sredini: Aleksandar Marčić, dole: Aleksandar Aćimov, Aleksandar Berbakov, Branislav Kiselički

Nedelјa 9 časova pre podne. Na plivalištu žagor i muvanje. Plivači u grupama spremaju poprište velike bitke. Naši čuveni gosti prate sa nekim bojažlјivim interesovanjem montiranje „bazena" koji napreduje zabrinjavajuće. Nije išlo sve kako treba. Staze nisu gotove iako su započete dosta rano. Dereglije nisu dovolјno učvršćene. Treba i da se napune vodom.

Tribine se već pune. Treba staze postaviti, a jedan konopac je nestao! Brže traži drugi... Sva sreća jedan od naših je sin užara. Nјegova protekcija donosi spas. Dereglija se teško utvrđuje, voda je jaka, a organizatori neiskusni. Situaciju spašava Andraš bači, koji je stručnjak u tim poslovima. Tribine se neprestano pune, a ono „zameštelјstvo" na vodi sve više liči na plivalište tj. prostor u kome će se plivači bolјe snaći nego na otvorenoj reci. Svi poslovi su završeni, ostaje još utvrđivanje staza. Dok se to izvodi publika zainteresovano posmatra„upoznavanje" plivača sa bazenom.

Prepodnevni program

„Veliki plivački dan” 29. avgusta 1943. godine posmatralo je više hilјada gledalaca

Takmičenje je počelo pre podne u deset časova svečanim defileom svih takmičara ispred tribina kraj Tise na kojima je bilo i poslednje mesto zauzeto. Posle predaje plaketa i spomenica objavlјeno je da takmičenje počinje. Žiri su sačinjavali vođa beogradskog Bob-a Đorđe Palјić, organizatori priredbe Brana Kiselički i Vasa Nićin.

Ovako izveštač Vasa Mikić, počinje svoju obimnu reportažu, na tri strane, koja je objavlјena u beogradskom „Sportu“, (Izdanje „Novo vreme“), broj 57, od 31. avgusta 1943. godine.

200 m - slobodan stil (m) 1. Stevan Kiurski (Zvezda) 2,56 2. Beroš (Bob) 2,56,5

50 m - leđno (m) 1. Đorđe Palјić (Bob) 40,2 2. Radomir Ivanić (Zvezda) 40,4 3. Hicl (Bob) 40,5 4. Dušan Ivanić (Zvezda) 42

50 m - prsno (dame) 1. Belovuk (Bob) 50,2 2. Olga Marticka (Zvezda) 52 3. Nada Ćeremov (Zvezda) 54

25 m - slobodan stil (subjuniori) 1. Plavšić (Bob) 19,00 2. Mihajlović (Bob) 21,00 3. Vladimir Kiselički (Zv.) 24,00 4. Marko Žarin (Zvezda) 24,00

50 m - slobodno (juniori) 1. Filipović (Bob) 32,8 2. Radonić (Bob) 34,00 3. Vuksanović (Bob) 35,00

Štafeta 3x50 mešovito 1. Bob (Palјić, Bjelić, Nikolić) 1:50,0 2. Zvezda (Radomir Ivanić, Aleksandar Marčić, Petar Džigurski) 2:00,3

U prepodnevnom programu održano je šest trka, pet pojedinačnih od kojih jedna za dame i jedna štafetna. Prva trka na 200 metara slobodno, bila je veoma uzbudlјiva. Najbolјi novobečejski plivač Stevan Kiurski je, uz podršku domaće publike, za udar ruke pobedio beogradskog juniora Beroša. Bila je to ujedno i jedina pobeda domaćeg takmičara na ovom plivačkom mitingu.

Blizu podviga bio je i Radomir Ivanić, u trci na 50 metara leđno. Trka je bila neizvesna, ali je Đorđe Palјić iz beogradskog Boba, za dve stotinke bio brži, pa se Ivanić morao zadovolјiti drugim mestom.

Prepodnevni program okončan je vaterpolo utakmicom. Kako Novobečejci nisu imali kompletnu ekipu, koja bi se suprotstavila Beograđanima, formirana su dva mešovita sastava, odnosno „Beli“ i „Šareni“ tim. U sastavu je bilo samo tri igrača iz Novog Bečeja.

„Beli“ tim je igrao u sastavu: Terzić, Đorđević, Ivanić, Palјić, Hicl, Kiurski, Đukić, a „Šareni“ u sastavu Vučo, Filipović, Srećković, Marčić, Vuksanović, Bjelić, Nikolić. „Beli“ tim je bio uspešniji i pobedio je 7:2 (3:1).7


7 „Sport” Beograd, broj 57 od 31.8.1943. godine

Popodnevni program

Za domaću publiku najuzbudljivije trke popodnevnog programa, bile su dva nadmetanja dama. U prvoj popodnevnoj trci, na 50 metara leđnim stilom, učestvovale su tri takmičarke, Beba Krklec (Bob), Olivera Tolmačev i Julkica Padežanin iz domaćeg tima.

Neuspelo gostovanje BASK-a

Branislav Kiselički

Tako su plivači Zvezde obeležili kraj letnje sezone 1943. godine, za njih veoma uspešno. Naravno da su narednog leta imali želјu da plivački dan organizuju ponovo. Raspolažemo dokumentom koji ukazuje, da je Vranjevački sport klub Zvezda, 26. jula 1944. godine, uputio pismo Beogradskom sportskom klubu BASK, sa izraženom želјom da 27. avgusta 1944. godine, zajedno sa plivačima beogradskog Bob-a, doputuju u Novi Bečej na plivački miting.

Posleratne aktivnosti

Stevan Kiurski

Odmah nakon Drugog svetskog rata, u oslobođenoj Jugoslaviji, počela su formiranja sportskih organizacija širom Vojvodine. Početkom aprila 1945. godine, Inicijativni odbor za obnovu fiskulture i sporta Vojvodine raspustio je sva bivša sportska društva, sa cilјem da se likvidira ranije stanje i stvore povolјni uslovi za razvoj sporta u novoj državi.

Novi početak posle pet godina

Nakon zapažene aktivnosti u 1945. i 1946. godini, posle pet godina zatišja, plivači i vaterpolisti iz Novog Bečeja ponovo su na sceni 1951. godine. U toj godini evidentirano je u Vojvodini 19 aktivnih plivačkih organizacija, među kojima i novobečejska, koja je funkcionisala u okviru Vranjevačkog sportskog društva Zvezda.

Počinјu prva takmičenјa

Splavovi između skele i „Mlađine lađice” Start na 100 m beterflaj, prvi sa desna Sava Ivanić

Zvanično, 1952. godine počinje rad Plivačkog podsaveza Zrenjanin, prema novousvojenim propozicijama. Klubovi su prvo održali plivačka takmičenja u četiri stila: kraul, prsno, leđno i beterflaj. Dužina trka bila je u kraulu i prsnom plivanju 50m, 100m i 200m, dok je u leđnom i beterflaj stilu dužina staza iznosila 50m i 100m, štafete su plivane samo 4h50m slobodno i mešovito.

Svaki klub je imao po dva predstavnika u navedenim disciplinama, što je u muškoj disciplini bilo zastuplјeno, dok su u ženskoj konkurenciji klubovi najviše imali po jednu plivačicu, a za najtežu disciplinu, beterflaj, često nije bilo predstavnica kod manjih klubova.

Posle plivačkih takmičenja koje je trajalo nešto više od jednog sata igrale su se vaterpolo utakmice, a vaterpolisti su bili plivači, koji su predhodno učestvovali na plivačkom takmičenju.

Osnovana plivačka sekcija SD Jedinstvo

Štafeta snova: sa leva Radomir Ivanić (trener), Branislav Vojnov Aleksandar Marčić, Sava Ivanić, Zvonko Tolmačev i savezni sudija S. Mihajlović

Povodom osnivanja plivačke sekcije Jedinstva u Novom Bečeju, u nedelju, 17. avgusta 1952. godine, održano je plivačko takmičenje na kojem su učestvovali Proleter iz Zrenjanina, BSK iz Starog Bečeja i domaće Jedinstvo. Na „bazenu“ dužine 25 m, širine 12 metara, vremena se nisu štopovala (štopericu je imao samo vrhovni sudija, trener Proletera iz Zrenjanina Stojan Mihajlović), već se samo evidentirao pobednik i plasman ostalih plivača. Novobečejci su bili odlični u kratkim disciplinama, a prvo mesto osvojila je „štafeta snova“ 4x50 metara, mešovito, u sastavu: Vojnov (leđno), Marčić (prsno), S. Ivanić (beterflaj) i Tolmačev (kraul). Na 50 metara leđno, pobedio je Branislav Vojnov, ispred favorizovanih plivača iz Zrenjanina. U ženskoj konkurenciji istakla se novobečejska plivačica Dubravka Nešović, na 100 metara prsno. Za najboljeg plivača takmičenja, proglašen je Lazar Stojšić iz (Starog) Bečeja.

Neplanirano kupanјe

Plivanje postaje sve popularnije u Vojvodini, tako da je u 1953. godini registrovano 43 kluba, među kojima (pod rednim brojem 23) i PK Jedinstvo iz Novog Bečeja.

Osnivači plivačke sekcije na plaži 1953. godine Stoje: M. Marić, R. Miloradović, K. Štaud, D. Tikvić, A. Marčić, M. Berbakov, I. Popov, D. Blažić, A. Šari, B. Vojnov, V.Davidović, 3. Marić (u pozadini), dole: V. Bugarski, R. Boberić, M. Gurjanov, E. Rajić, O. Živković, D. Jocković

U okviru pripreme za prvenstvo Plivačkog podsaveza Zrenjanina, novobečejski plivači i vaterpolisti su, početkom jula 1953. godine, putovali na prijatelјsko takmičenje u Sentu. U to vreme jedino je u Senti postojao „veliki“ bazen u Vojvodini, dimenzija 33,33 h 16 metara „sa mlakom žutom vodom“. Putovanje do Sente bilo je rekom T isom, brodićem teglјačem „Grgeč“ koji je na sajli vukao veliki čamac, u kome je bilo oko petnaestak novobečejskih plivača-vaterpolista, od kojih je nekoliko njih bilo iz plivačke škole, dečaci od 11 do 13 godina, među kojima sam bio i ja.

Prva smena generacije

Posle tri godine velikog entuzijazma i okuplјanja većeg broja plivačica, plivača i vaterpolista „stara garda“ počinje da se osipa. Trener ekipe, Radomir Ivanić, odlazi u Francusku, Dubravka Nešović, student muzičke akademije i u letnjem periodu ostaje u Beogradu, Zvonko Tolmačev takođe živi i radi u Beogradu, kao vojni inženjer, Branislav Vojnov-Banaš i Sava Ivanić su u mornarici (JNA), Vladimir Kiselički studira i živi u Ljublјani, tako da na plivačko-vaterpolo scenu stupaju devojke kao i momci srednje generacije od 15 do 18 godina (Dara Grujić, Nada Vukčević, Zorica Belјuc, Vladimir Davidović Nјora, Milorad Miša Berbakov, Mihajlo Gurjanov Gura, Mirolјub Mira Jakšić, Ivan Popov, Karlo Štaud i dr.).

Nastupi pod imenom Partizan

U 1955. godini, nemamo podataka o rezultatima plivača i veterpolista pod imenom Jedinstvo, pošto su na sceni plivači i vaterpolisti iz Novog Bečeja, pod imenom Partizan. Bila je to, najverovatnije šira društvena akcija u cilјu popularisanja Društva za telesno vaspitanje Partizan, koje je imalo, između ostalog i plivačku sekcija.