srenhu

Ljubomir Tabački

Ljubomir Tabačkirođen je 13. februara 1922. u Zrenjaninu, gde je završio osnovnu školu i niže razrede gimnazije. Rat i okupacija zatekli su ga kao đaka Učitelјske škole u Vršcu. U aprilu se vratio u rodno mesto. Završio je u Beogradu Učitelјsku školu 1943. godine, posle čega se vratio u Zrenjanin. Maja 1944. je postavlјen za učitelјa u Botošu.

Prvih dana oslobođenja narodna vlast ga je premestila u Zrenjanin za učitelјa osnovne škole u Šumici.

Od decembra 1944. do marta 1945. bio je član Kulturno-prosvetne ekipe Mobilnog centra, 3. armije, a zatim je radio administrativne poslove u Komandi pozadine iste armije. Posle demobilizacije radio je kao službenik u Prosvetnom odseku u Oblasnom NO Zrenjanin. Nakon rasformiranja ONO 1946. godine vršio je dužnost pomoćnika poverenika za prosvetu SNO u Kikindi. U 1949. godini, po vlastitoj molbi, prešao je u Perlez za direktora nepotpune gimnazije, a 1953. za nastavnika gimnazije u Zrenjaninu.

Za vreme rada u Perlezu završio je Višu pedagošku školu u Novom Sadu (istoriju i geografiju). U 1959. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Bio je profesor istorije u gimnaziji u Zrenjaninu. Član je SK od 1960. godine. Radi u društveno-političkim organizacijama i predsednik je Odbora za zaštitu spomenika kulture opštine Zrenjanin.

Uvek u borbi

Povezani članci