srenhu

Borislav Bora Kiselički (1950-2021)

Danas se opraštamo od Bore Kiseličkog, divnog dede, oca, supruga, brata,kolege, profesora i prijatelja.

Rođen je 1950. godine. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Novom Bečeju, a studije matematike na Prirodno matematičkom fakultetu u Beogradu.

Ceo radni vek proveo je u Srednjoj školi u Novom Bečeju, kao izvanredan profesor matematike. Bio je omiljen kod učenika, a izuzetno cenjen od kolega. Veliki broj učenika Bora je pripremio za dalje školovanje i oni su to uvek cenili i na tome su mu zahvalni.

Bora KiseličkiBio je cenjen sportski radnik. Posebne rezultate je postizao u košarci. Kao srednjoškolac bio je član školske košarkarske ekipe koja je postizala izvanredne rezultate. Bora je više godina bio prvotimac košarkaškog kluba Jedinstvo. Koje je se takmičilo u Banatskoj ligi, a posebno je bio aktivan u radu gimnazijskog Sportskog društva za fizičku kulturu Mladost, koje je bio pravi rasadnik mladih sportista. Pauzu na sportskom planu Bora je načinio za vreme studija, ali, kada se 1976. godine zaposlio u Srednjoj školi, vratio se košarci. Dugi niz godina vodio je mušku seniorsku ekipu, koja je utakmice igrala na terenu u školskom dvorištu Gimnazije, sa dosta uspeha. Otvaranjem sportske hale, dugi niz godina, vodio je brigu o mladim selekcijama, a od 1991. godine u tri mandata bio je član Odbora koji je upravljao sportskom halom i dugogosišnji član uprave Košarkaškog kluba, zadužen za rad sa mlađim selekcijama. Za svoj pedagoški rad 2018. godine dobio je Svetosavsku povelju, što predstavlja kap u moru od onog što je zaslužio.

Sa Borom ste mogli voditi razgovore o različitim pitanjima, ponekad su rasprave bile žustre, ali nikada nije bilo ljutnje. Između ostalog i zbog toga su ga ljudi voleli i cenili. Svaki susret sa Borom bio je srdačan, uz osmeh i prikladan komentar. Ljudima su imponovali njegovi maniri i gospodstvo.

Otišao je u penziju sa željom da će još dugo podučavati zainteresovane za matematiku i da će imati više vremena za porodicu. Posebno je voleo poslepodnevne odlaske na Tisu, i uživanje u sunčanju i kupanju. I kad prošetate pored Tise, negde kod Manastira, skrenite pogled ka reci, ili mahnite, jer je to borino mesto.

Bora KiseličkiNo, ova svetska pošast kako god ga nazvali, kao da bira najbolje, pa na iznenada i na zaprepašćenje, uze Boru.

Znamo da će najteže biti porodici: unucima Pavlu i Janku, kćerkama Jovani i Isidori, supruzi Olgici i bratu Mirku.

Voleli su te i poštovali svi: tvoja porodica, generacije učenika i studenata, kolege i tvoji meštani. Bio si ljudina, tebi posebno pristaje ta reč, i ostaćeš takav zauvek u našim sećanjima.

Suze govore da smo izgubili najboljeg među nama. Srećni smo što smo ga poznavali i neizmerno zahvalni na druženju sa njim!

Večna ti slava i neizmerna hvala, dragi čoveče!

Povezani članci