srenhu

Goran Dobožanov

Rođen sam 3. decembra 1974. u Novom Bečeju, vojvođanskom gradiću na — obali reke Tise.

Još od malih nogu sam, kažu, imao talenta i pokazivao sklonost ka crtanju, koja kasnije prerasta u lјubav prema slikarstvu. Pored svakodnevnih dečjih aktivnosti dosta vremena sam provodio listajući biografije sa radovima istaknutih slikara i umetnika, zahvalјujući kojima sam, verovatno, kasnije stekao osećaj za kadar i perspektivu. U to vreme nisam shvatao da je svetlo koje su dočaravali ti veliki slikari zapravo ono nešto što je mene najviše fasciniralo na njihovim slikama.

Goran DobožanovSa desetak godina sam se prvi put susreo sa očevim starim foto-aparatom, u koji sam se odmah zalјubio, a miris te kožne futrole i zvuk zatvarača su i dan-danas u mom najlepšem sećanju. Od tog trenutka meni do tada nepoznata umetnost polako počinje da zauzima svoje mesto u mom srcu. Iako sam se godinama bavio slikarstvom, osećaj koji sam doživlјavao proučavanjem fotografije kao umetnosti na kraju je preovladao i uvideo sam da svet najbolјe vidim kroz tražilo foto-aparata.

Prvi funkcionalni foto-aparat, kao i nekoliko narednih, pozajmlјivao sam od svojih drugara, dok, konačno, svoj prvi digitalni foto-aparat nisam kupio po rođenju svoje ćerke. Od tog trenutka fotografija postaje deo mog života. Bavlјenje fotografijom iz hobija se nastavlјa sve do 2012. godine, kada sam konačno uvideo da je fotografija jedini i pravi način da svoj život živim u skladu sa svojim snovima, pa sam rešio da sebi priuštim prvi ozbilјniji DSLR foto-aparat. Samim tim sam ušao u sasvim drugačiji i još zanimlјiviji svet fotografije. Svoje znanje i veštinu gradio sam kroz knjige i prateći rad modernih svetskih fotografa. Nakon nekog vremena sam se usudio da i sam počnem da pružam profesionalne fotografske usluge, što se ispostavilo kao dobar način da brže napredujem u svakom smislu.

Profesionalno bavlјenje fotografijom se nastavilo i traje do danas, a time rastu i moji snovi i potreba za usavršavanjem, i svakim danom sve više uviđam koliko je lepši svet gledan kroz tražilo foto-aparata.

Povezani članci