Radovan Vlahović

Ime Radovana Vlahovića neizostavno je uz reči „Banat“ i „kultura".

Književnik, osnivač i direktor „Banatskog kulturnog centra" rođen je 21. marta 1958. Nakon školovanja u Novom Miloševu, Novom Bečeju i Kikindi, studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost u Novom Sadu.

Radovan VlahovićPrvu priču je objavio 1975. godine. U narednim godinama piše, objavlјuje i živi po načelima svoje primenjene filozofije, koju naziva eksperimentalnim egzistencijalizmom.

Do danas ima 40 izdatih knjiga - romana, kratkih priča, pesama i eseja. Mnoge od njih su prevedene na više svetskih jezika. Dobitnik je nagrada i priznanja u oblasti književnosti i kulture: Najbolјe iz Banata - za roman „Evo čoveka", Zahvalnica Matice srpske, Euro Banat - kulturni identitet, Teodor Pavlović, Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Svetosavska povelјa opštine Novi Bečej za 2016. godinu. Utemelјivač je književne nagrade Gramata Pesničke republike. Vlahović je osnovao više časopisa za književnost i brojne manifestacije, među kojima su: „Dani Teodora Pavlovića" „Proleće Sime Cucića", „Slovo lјubve", „Evropski Fejsbuk pesnički festival", „Pesnička republika", festival ilustracije knjige „BookILL fest".

Za više od 30 godina rada u oblasti kulture bio je član Upravnog odbora Akademije umetnosti u Beogradu, organizator književnih večeri, pozorišnih predstava, likovnih kolonija i izložbi, a okušao se i u pozorišnoj i filmskoj industriji. Član je Društva književnika Vojvodine, Udruženja književnika Srbije, Matice srpske i drugih kulturnih institucija.

Iz godine u godinu nastavlјa borbu za književnost i kulturu rukovodeći „Banatskim kulturnim centrom", osnovanim 2006. godine.

Povezani članci