srenhu

Robert i Norbert Ernješi

Za porodicu Roberta Ernješija kuglanje je deo višegeneracijske tradicije.

Sin i unuk novobečejskih kuglaša, Robert Ernješi, rođen je 24. februara 1994. Školovao se u Novom Bečeju i Senti, a od početka školovanja se bavio sportom. Pre nego što se u potpunosti opredelio za kuglanje, trenirao je fudbal i košarku. Provodeći sve svoje slobodno vreme u kuglani, sa roditelјima aktivnim kuglašima i bratom Norbertom, brzo je napredovao, i već sa dvanaest godina počeo da se takmiči. U četrnaestoj godini je prvi put nastupio za prvi tim KK „Jedinstvo" Novi Bečej, a u petnaestoj postao deo pionirske reprezentacije Srbije i ostvario učešće i visok plasman na svetskom prvenstvu.

Godine 2010. počinje da beleži zavidne rezultate. Među njegovim najznačajnijim uspesima su prvo mesto na Evropskom kupu i prvo mesto u Ligi šampiona, osvojeno dva puta. Dvostruki je kadetski i juniorski prvak Srbije, trostruki osvajač Kupa Srbije, a kupove gradova je osvojio čak jedanaest puta.

Karijeru je započeo u novobečejskom KK „Jedinstvo", a nastupao je i kao igrač KK „Senta" iz Sente. Usavršavanje tehnike i napredak u igri bili su povod da mu klub „Segedi TE" iz Segedina ponudi saradnju. Nakon nekoliko sezona menja klub, ali i dalјe ostaje u inostranstvu, prvo kao deo tima „Podbrezova" u Slovačkoj, a zatim i tima „Neumarkt" u Italiji.

Robert i Norbert ErnješiRobert Ernješi je svojom sportskom karijerom umnogome doprineo promociji ne samo kuglanja nego i grada iz kog je potekao. U kom god klubu trenirao, svojim velikim uspesima on predstavlјa Novi Bečej u najbolјem svetlu.

Norbert Ernješi potiče iz kuglaške porodice: ovim sportom su mu se bavili roditelјi, i njihovi roditelјi pre toga, zato njegovi uspesi u kuglanju ne čude.

Rođen je 25. septembra 1995. Osnovnu školu je završio u Novom Bečeju, a srednju ekonomsku u Bečeju, nakon čega je upisao Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja.

Iako danas veoma uspešan kao kuglaš, Norbert je s početka trenirao fudbal. Kuglanje je ipak prevagnulo, delom i zbog toga što je sa roditelјima i bratom Robertom gotovo svakodnevno posećivao kuglanu. Uprkos tome što još uvek nije mogao da drži kuglašku kuglu jednom rukom, potpuno se posvetio ovom sportu.

Godina 2009. je za Norberta Ernješija bila veoma značajna. Tada je postao prvak Srbije u pionirskoj konkurenciji, debitovao za prvi tim Kuglaškog kluba „Jedinstvo" Novi Bečej i ostvario prvi nastup za reprezentaciju Srbije. U narednim godinama je nizao uspehe, pojedinačno i ekipno. Dva puta je osvojio prvo mesto na ekipnom svetskom prvenstvu sa juniorskom reprezentacijom Srbije, a između toga je još jednom osvojio titulu prvaka Srbije, ovog puta u juniorskoj konkurenciji. Bio je trećeplasirani u pojedinačnoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u sezoni 201 7/2018. Aktuelni je prvak Vojvodine u sprintu u seniorskoj konkurenciji.

Igrajući za klubove kao što su KK „Jedinstvo" Novi Bečej, KK „Senta" iz Sente i KK „Radnički" Novi Sad, napredovao je kao igrač, što mu je omogućilo da zaigra i u inostranom klubu „Segedi TE" iz Segedina.

Svaki sportski uspeh Norberta Ernješija uspeh je i za čuvenu kug- lašku porodicu Ernješi, kao i za Norbertov rodni grad.

Povezani članci