srenhu

Tivadar Košut

Tivadar KošutTivadar Košut, svetski poznat slikar naive, rođen je 1947. godine u Novom Bečeju. Pored majke, koja je slikala ikone, zavoleo je slikarstvo. Iako su roditelјi insistirali da uči za stolara i keramičara, likovna umetnost je postala njegov put.

Po završenom školovanju zaposlio se u novobečejskoj fabrici „Polet" i ubrzo postao šef odelenja u kome su se proizvodile ekskluzivne, ručno slikane pločice. Bavio se i izradom skulptura u glini i kompozicija na zidnoj keramici sa glazurom. One i danas ukrašavaju zidove Košutovog bivšeg preduzeća.

Nјegovi slikarski počeci vezuju se za grupu „Selo" čiji član, ipak, nije ostao dugo. Ne prihvatajući pravila i stereotipe, odlučio je da počne sam da krči svoj put. Kao nekada njegova majka, okreće se biblijskim motivima, što ga brzo izdvaja od drugih slikara tog vremena, koji su se odlučivali za folklorne teme, pejzaže i pastorale.

Mnogo truda i malo sreće omogućili su Tivadaru Košutu da se otisne u svet. Slike mu postaju tražene u Francuskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i dalјe, sve do Japana. Nјegov umetnički uspeh još jednom je zvanično potvrđen 1984. godine, kada je dobio svoje mesto u Enciklopediji naivne umetnosti sveta, autora Ota Bihalјi-Merina.

Slike Tivadara Košuta danas čine delove kolekcija slavnih umetnika, političara i mnogobrojnih domova širom sveta. Sam Košut je dokazao da put kojim se ređe ide ponekad može biti pravi izbor, put uspona, slave i uspeha.

 

Vidi galeriju

Povezani članci