srenhu

Laslo Šuranji

Kada je 2016. godine na Paraolimpijadi u Brazilu Laslo Šuranji osvojio prvo mesto u strelјaštvu, postalo je jasno da su se njegova upornost i duhovna snaga isplatile.

Rođen je 6. novembra 1978. Školovao se u Novom Bečeju i Zrenjaninu i rado se bavio sportom: stonim tenisom, kuglanjem, vaterpolom i dizanjem tegova. Život mu se promenio 1996. godine, pre nego što je upisao četvrti razred srednje škole. Na letovanju, prilikom nezgodnog skoka u vodu, doživeo je tešku povredu kičme. Nakon duge i naporne rehabilitacije, povratio je pokrete gornjih ekstremiteta i ubrzo se vratio sportu, ovog puta - strelјaštvu. Iako je treniranje započeo samo rekreacije radi, Laslo je radio redovno i ulagao sve veći napor.

Laslo ŠuranjiGodine 2005. je prvi put nastupio za reprezentaciju Srbije i počeo da niže uspehe: bio je višegodišnji sveukupni pobednik Lige osoba sa invaliditetom i šampion Evrope 2013. godine u disciplini Vazdušna puška - stojeći stav. Na Paraolimpijskim igrama je prvi put učestvovao 2012. godine, potom 2016, kada je osvojio prvo mesto u disciplini MK puška - trostav, a kvalifikovao se i za paraolimpijsko takmičenje u Tokiju 2020. Aktuelni je nacionalni i međunarodni rekorder u više disciplina i dobitnik mnogih sportskih priznanja.

U čast Laslu Šuranjiju u Novom Bečeju je zasađen park koji nosi njegovo ime.

Sport je Laslu pomogao da se izbori sa nemilim događajem koji mu je mogao odrediti život. Svakodnevno unapređuje svoje znanje i sposobnosti i svakogjutra se budi znajući da je pobednik.

Povezani članci