srenhu
Zagorka Jegdić – Zaga

Zagorka Jegdić – Zaga

(22. VIII 1951. Novo Miloševo – 28. XI 2007. Novi Bečej)

Sa osnivačima Tiske akademije akvarela, 2000.

Zagorka Jegdić, dugogodišnji radnik i direktor Radničkog doma “Jovan Veselinov - Žarko” (današnji Dom kulture opštine Novi Bečej), rođena je 22. avgusta 1951. godine u Novom Miloševu.

Osnovnu školu završila je u Novom Bečeju, gde joj se porodica doselila. Školovanje je nastavila u Zrenjaninu, na teoretskom odseku srednje muzičke škole “Josif Marinković”. Svoje muzičko obrazovanje usavršila je u Skoplјu, na tadašnjoj višoj školi za obrazovanje nastavnika muzičke kulture, te se svom pozivu posvetila radeći u nekoliko osnovnih škola kao nastavnik muzičkog i kao dirigent školskih horova, sa kojima će stvarati potonje uspehe.

Sa školskim horovima zapaženo je radila u Srpskom Krsturu, Novom Miloševu i Novom Bečeju, mada je najznačajniji uspeh postigla sa horom osnovne škole “Dositej Obradović” iz Bočara, pobedivši davne 1992. godine na Republičkom festivalu osnovnih škola Srbije u Vršcu. Tada je Zagin hor odneo ubedlјivu pobedu, osvojivši maksimalnih 100 bodova!

Gostovanje baleta “Grk Zorba” – Zaga i Konstantin Kostjukov

Sa horom iz Bočara je iste godine nastupila u Negotinu, u okviru prestižne manifestacije “Mokranjčevi dani”, kada je po uzoru na Negotin rođena ideja o pokretanju manifestacije posvećene znamenitom kompozitoru i u Novom Bečeju, što će nedugo zatim postati realnost.

Tokom svog radnog veka u nekadašnjem Radničkom domu, pored pedagoškog rada u okviru tadašnje niže muzičke škole, Zaga je u okrilјu ove institucije negovala dve značajne, u čitavom regionu poznate i priznate manifestacije. Na prvom mestu to su Obzorja na Tisi - Dani Josifa Marinkovića, prvi put održana 1993. godine, a potom i Tiska akademija akvarela osnovana 1995.

Obe manifestacije kontinuirano traju duže od dve decenije, obe čuvaju i afirmišu zapostavlјen, premda uzvišen umetnički izraz. Obzorja na Tisi već više od 25 godina podstiču stvaranje novih solo-pesma, dok Tiska akademija akvarela štiti od zaborava akvarel kao sofisticiranu slikarsku tehniku.

Pored Obzorja i Tiske akademije, Zaga je organizovala najrazličitije vidove kulturnih dešavanja i sekcija, okuplјala muzičare, slikare, glumce, književnike, plesače, kako ugledne profesionalce, tako i strastvene amatere. Sa pažnjom je razvijala programe okrenute i tradiciji, i savremenosti.

Nosilac je mnogih priznanja za svoj rad na polјu prosvete i kulture, od kojih posebno treba istaći statuetu i plaketu Iskra kulture, koje dodelјuje Zavod za kulturu Vojvodine najzaslužnijim pojedincima.

Zaga i kompozitor Konstantin Babić

Zaga je aktivno i angažovano doprinosila kulturnom životu Novog Bečeja, cele opštine i regiona. Kao direktor Radničkog doma bila je omilјen domaćin mnogim akterima kulturne scene s kraja prošlog veka.

Zagorka Jegdić će ostati upamćena kao ličnost koja je sav svoj duhovni potencijal posvetila prosperitetu kulturne scene grada u kom je živela, i sa kojim je nesebično delila svoje emocije, ideje i snove.

Povezani članci