srenhu

Živorad Berbakov

Živorad BerbakovRođen u Bočaru 1941. godine, u svešteničkoj porodici. Okupaciju proveo u Novom Miloševu, da bi se cela porodica 1945. godine preselila u Novi Bečej. Osmogodišnju školu završio u Novom Bečeju, gimnaziju u Zrenjaninu, a sa 24. godine Arhitektonski fakultet u Beogradu. Specijalizirao prostorno planiranje na postdiplomskim studijama u Beogradu.

Dve godine radio je kao profesor u Srednjoj građevinskoj školi u Kikindi, a potom kao samostalni urbanista u Zavodu za urbaniam i Direkciji za izgradnju u Zrenjaninu. Uporedo je radio kao spolјni saradnik u Srednjoj građevinskoj školi i Fakultetu „Mihajlo Pupin“ u Zrenjaninu.

Pored urbanizma i prostornog planiranja bavio se projektovanjem arhitektonskih objekata, stambenih zgrada i kompleksa otvorenih i pokrivenih bazena. U Novom Bečeju projektovao je više objekata, autor je idejno urbanističkog rešenja Tiskog keja, a projektovao je i više zgrada u Novom Miloševu.

Kao aktivan sportista bavio se, odbojkom, stonim tenisom i plivanjem, a najveće domete ostvario kao vaterpolista igrajući za “Jedinstvo“ iz Novog Bečeja, „Odred“ iz Kikinde, prvoligaša „Crvenu zvezdu“ iz Beograda, „Spartak“ iz Subotice i „Proleter“ iz Zrenjanina.

 

Hronika plivanja i vaterpola u Novom Bečeju

 

Povezani članci