srenhu
Obnova tornja na katoličkoj crkvi u Novom Bečeju

Obnova tornja na katoličkoj crkvi u Novom Bečeju

Obnova tornja na katoličkoj crkvi

Posle urušavanja prve katoličke crkvice u Novom Bečeju 1800.g., koja je bila posvećena Svetom Vendelinu, 1804. godine postavljen je kamen temeljac za novu crkvu. Svečanom činu je prisustvovala i gospodarica spahiluka Klara Sisanji (1773 -1830).

Posle završetka radova, osvećenje crkve, koja je posvećena Svetoj Klari Asiškoj, upriličeno je oktobra 1809. godine. Svečanosti nažalost donatorka Klara Sisanji nije mogla prisustvovati.

Po dostupnim izvorima, manje opravke crkve su usledile 1909. godine povodom pripreme za obeležavanje 100 godišnjice od izgradnje, kada su nabavljene i prve orgulje. Unutrašnja restauracija slika i oslikavanje novih izvršio je Slovenac, Isidor Mole 1961. godine. Spoljašnja restauracija i temeljna opravka crkve usledila je 1970. i 1989. godine. 2006. i 2007. godine izvršena je kompletna obnova krovne konstrukcije i zamena 200 godišnjeg biber crepa. Izolacija crkve od kapilarne vlage je urađena 2016. godine.

Obnova tornja na katoličkoj crkviOblik katoličkog tornja nije menjan tokom ovih 210 godina, samo je vršeno krpljenje pocinkovanog lima. Obnova katoličkog tornja i postavljanje bakarnog pokrivača otpočela je 24. 07. 2020. godine, a završetak je bio predviđen za 31.10.2020. Zbog dotrajale-korodirane limarije tornja kiša je procurila na drvene grede, te ih je trebalo zamenuti u većem obimu, nego što je bilo predvidjeno u ponudi. Promena propalih greda, zamena kompletne stare remenate i daščane obloge na nove, razlog je da  kasni  završetak  radova. Ujedno zbog toga je investicija znatno poskupela. Zbog toga je svaki dobrovoljni prilog dobrodošao.

Sredstva za ovaj veliki poduhvat su pribavljena iz Nemačke, kao najvećeg donatora, zatim od zaostavštine jedne osobe, kao i od priloga ostalih rimokatoličkih vernika za šta je župnik Mellar Jožef jako zahvalan.

Valja napomenuti da je Zavod za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin, po službenoj dužnosti, bio uključen od početka obnove tornja i vršio je nadgledanje radova.

Povezani članci