Bljesak i propast Banata

Ko zna dokle bi rivalstvo između Zvezde i Banata trajalo da se već sredinom 1936. godine Banat nije udružio sa bivšim igračima Jedinstva, koji su bili znatno stariji, pa Zvezda sa svojim dečačkim timom nije bila u stanju da im se fizički suprotstavi. Prva međusobna utakmica, sa novim sastavom Banata, odigrana je 9. aprila 1936. godine i završila se pobedom Banata od 4:2.

Nisu samo stariji igrači, iz bivšeg Jedinstva, pristupili Banatu, nego su u novu upravu ušli stariji sportski radnici, koji su imali ambicije da od dotadašnjeg dečačkog kluba stvore tim koji će se moći uključiti u normalno sportsko takmičenje odraslih. Dečaci su potisnuti iz tima, ali i iz uprave kluba.

Tim Banata, koji je 12. VII 1936. pobedio Švebiše iz Petrovgrada sa 1:0. Stoje s leva na desno: Radivoj Markuš, Luka Boberić, Živa Mali (iz Beodre), Ljubiša Putnik (iz Kikinde), Vasa Martić, Maćaš Senji, Milutin Nešić i Bora Kovačev. Čuče: Žarko Jovčić, Pal Sagi i Lesko Jovčić

Banat igra utakmice skoro svake nedelje i postiže nekoliko lepih rezultata. U Novom Bečeju je kombinovani tim Borca iz Petrovgrada (Zrenjanina), koji je tada bio prvak Banata, igrao nerešeno 3:3, pobeđena je Sloga iz Velike Kikinde sa 3:1, poraženo je Švebiše iz Petrovgrada sa 1:0, Minimalne poraze Banat je doživeo u Novom Bečeju od 2AK-a iz Velike Kikinde 2:3 i od Građanskog iz Starog Bečeja od 3:4.

Zahvaljujući ovim pobedaima, a i opštoj ekonomskoj situaciji, već 1936. godine se primetno osećalo oživljavanje privredne aktivnosti, javlja se veće interesuvanje i za fudbalske utakmice.

Umesto da upornošću, svojstvenoj ranijim sportskim aktivistima u Novom Bečeju, iskoriste tu zainteresovanost publike za održavanjem utakmiica, Uprava Banata postupa obrnuto. Prve teškoće matarijallne prirode, toliko je obeshrabruju da je digla ruke od Kluba i tako Banat preostali period do kraja 1936. godine životari, da bi već u narednoj 1937. godini likvidirao.

PREGLED UTAKMICA SK BANAT

1935. godine

Banat — Zvezda (Vranjevo) 2:3 u Novom Bečeju

Banat — Zvezda (Vranjevo) 3:0 U Novom Bečeju

1936. godine

Banat — Jugoslavija (Kumane) 1:4 u Kumanu

Banat — Vojvodina (Dragutinovo) 2:4 u Dragutinovu

Banat — Zvezda (Vranjevo) 4:2 (2:0) u Novom Bečeju

Banat — Švebiše (Petrovgrad) 1:0 (0:0) u Novom Bečeju

Banat — Borac (Petrovgrad) 3:3 (2:1) u Novom Bečeju

Banat — Sloga (Kikinda) 3:1 (0:1) u Novom Bečeju

Banat — ŽAK (Kikinda) 2:3 (0:3) u Novom Bečeju

Banat — Građanski (Stari Bečej) 3:4 (1:4) u Novom Bečeju

Banat — Slavija (Stari Bečej) 0:5 (0:2) u Starom Bečeju

Banat — Panonija (Nadalj) 4:2 (2:0) u Novom Bečeju

Sadržaj

Da li ste znali...

Novo Miloševo formirano je iz dva veoma stara naselja, Beodre i Dragutinova. Svoje sadašnje ime dobilo je 1946. godine, po proslavljenom borcu i organizatoru ustanka u ovom selu — Milošu Popovom — Klimi.

O gradu