Dečiji klubovi Zvezda i Banat

Ovi klubovi, praktično, postoje još od 1932. godine a ne od 1931. godine, kako stoji na memorandumu Zvezde, s tim da se Banat u prve dve godine zvao Orao. Privrženost dečaka svojim klubovima bila je velika. Uredno se treniralo iako su se utakmice retko odigravale, jer nije bilo protivnika odgovarajućeg uzrasta, a međusobni susreti su održavani svega 2—3 puta godišnje. Potrebno je istaći, da su dečaci i u tim najtežim danima ekonomske krize uredno plaćali članarinu od 2 dinara mesečno. Od te članarine su vremenom i jedan i drugi klub uspeli da kupe dresove — triko košulje sa kratkim rukavima, fudbalske cipele i nekoliko lopti. Svi igrači imali su svoje gaćice koje su bile iste boje.

Zvezda je imala bele dresove i crne gaćice, a Banat plave dresove i crne gaćice. Ti skromni dresovi ipak nisu bili tako jeftini, 15 dinara komad, upoređen sa nadnicom od 8—10 dinara. Trebalo je skoro osam mesečnih članarina da bi se kupio jedan dres, a cipele su bile nekoliko puta skuplje. Ali velika ljubav prema fudbalu ne zna za prepreke, pa se i u ovom slučaju iz malih članarina, koje su za svakog pojedinca predstavljale maksimalno odricanje, uspelo sakupiti toliko, da se kupi najskromnija fudbalska oprema.

Takav odnos i stvorene obaveze još su više vezivale dečake za svoje klubove, jer su se oni osećali, a to su u stvari i bili, osnivačima i stvaraocima kluba, ne samo igrom već su i finansirali sve potrebe kluba.

Klubovi su, kao što je već istaknuto, imali svoje pristalice među decom, a po pravilu su se opredeljivali prema mestu stanovanja. Vranjevčani su navijali za Zvezdu, a Novobečejci za Banat. Zvezda je osnovana u Vranjevu a sedište joj je bilo kod Stanimira Blažina i Miše Glavaškog, a Banat su osnovali Laza Mečkić i Vladiša Kiprović, pa je posle likvidacije Jedinstva, sedište bilo u poslastičarnici Kiprović.

Prvi zvanični međusobni susreti Zvezde i Banata održani su 1935. godine. U martu je Zvezda pobedila Banat sa 3:2, a u revanšu odigranom aprila 1935. godine pobedio je Banat sa 3:0.

Zvezda je igrala lepši fudbal, ali su igrači bili nešto fizički slabiji od igrača Banata, pa su tako njihovi međusobni susreti uvek bili neizvesni u pogledu rezultata. Dok je Banat u toku godine bio prinuđen da menja svoj sastav, u Zvezdi je tako reći neprekidno igralo istih jedanaest igrača. Najčešći sastav Zvezde: Doka Vratan, Šmit, Hajdu, Majinski (Šuca), Blažin, Petkanić, Malešev, Mojić, Zavišić, Vlajovanov i Glavaški.

Tako su ti dečiji klubovi rasli, uporedo sa njihovim tvorcima istovremeno i igračima, a klupska pripadnost ostajala do kraja, bez obzira što prelazak iz kluba u klub nije ničim sprečavan.

Ljubav prema klubu i drugarstvo koje je vladalo, bilo je jače od najveće obaveze. Dešavalo se da po neki igrač iz raznoraznih razloga bude izostavljen iz tima i da zbog toga padne u dečaeko očajanje, ali ono ipak nije bilo jače od ljubavi prema klubu i do prelaska uopšte nije dolazilo.

Banat je 22. marta 1936. godine gostovao u Kumanu, gde je izgubio od tamošnje Jugoslavije sa 1:4. Igra Banata, s obzirom da se radilo o dečacima, oduševila je prisutne gledaoce. Igrači Banata bili su fizički slabi da bi se suprotstavili prvom timu Jugoslavija — Kumane.

Iste 1936. godine Banat igra u Dragutinovu sa prvim timom tamošnje Vojvodine i gubi sa 2:4. Utisak koji su dečaci iz Novog Bečeja ostavili bio je izvanredan. Na oba ova gostovanja igrači su praćeni od svojih simpatizera. U Kumane je išlo mnogo dece pešice da bi bodrilo svoje ljubimce, a u Dragutinovo zaprežnim kolima koja su nosila fudbalere, išlo je još oko desetak mališana-navijača.

Mnoge osobine su krasile dečake. U želji da igraju, oni su ispoljavali krajnju skromnost pa i podnosili materijalne žrtve. Tu skromnost lepo ilustruje cena po kojoj su igrači Banata gostovali u Kumanu — 40 dinara, koliko je plaćeno vlasniku zaprežnih kola za prevoz igrača.

Sadržaj

Da li ste znali...

Oktobra 1951. godine srušen Crkveni veliki krst u centru Kumana i prenet u portu crkve.

O gradu