srenhu

Marko Perić

Rođen je u Novom Bečeju 1955. godine, gde je i počeo svoje prve fudbalske korake u pionirskom timu Jedinstva ističući se kao izrazito talentovan dečko. Pošto je sa školovanjem prešao u Novi Sad prijavljuje se još kao mlad za Vojvodinu. U Vojvodini prolazi kroz sve selekcije, od pionirskog tima do podmlatka. Kao igrač podmlatka Vojvodine, brzo je zapažen od selektora reprezentacije Jugoslavije i tako postaje član odmladinske reprezentacije Jugoslavije, gde je, u prekidima, igrao od 1973. do kraja 1974. godine.

Iz podmlatka Vojvodine prelazi u seniore te potpisuje četvorogodišnji profesionalni ugovor. U Vojvodini je igrao uglavnom u odbrambenim linijama.

Marko Perić, jedan od najboljih fudbalera Novog Bečeja

Marko je bio igrač vrlo snažne građe, slobodno se može reći, idealno građen za vrhunskog fudbalera. Imao je snažan udarac, dobru igru glavom a u igri je ispoljavao veliku upornost i borbenost.

Dolaskom u Jedinstvo igra u veznom redu — halfliniji gde njegovi kvaliteti dolaze do punog izražaja. Postaje organizator igre, pogotovu što je došao iz sredine višeg ranga takmičenja, unosi sigurnost kod ostalih igrača. Pošto je bio snažne građe igrao je sva mesta u halfliniji pa često i kao polutka gde se, sa svojim snažnim udarcima, iskazivao i kao golgeter.

Njegovim dolaskom, igra Jedinstva dobija novi kvalitet. Odbrana, sa njim i Bilbijom, predstavlja nerešiv problem za sve navale klubova iz Zrenjaninske lige. On je služio za primer svojim zalaganjem, ali ono što je najvažnije bio je organizator celokupne igre. Nije preterano tvrditi, da je u prvih nekoliko godina, po dolasku iz Vojvodine, odskakao od svih ostalih u timu Jedinstva.

Njegov doprinos u osvajanju prvog mesta Zrenjaninske lige bio je velik i sa Džajskim presudno uticao na rezultat svake utakmice. Posebno je bio veliki njegov udeo u kvalifikacijama za ulazak u Vojvođansku ligu. Ne zna se, da li je više blistao u prvoj, ili u drugoj kvalifikacionoj utakmici sa Sentom. Ipak je možda značajniju ulogu odigrao u drugoj utakmici, kada je Jedinstvo, u Novom Bečeju, najveći deo utakmice odigralo sa deset igrača.

Ostaje u Jedinstvu i posle ispadanja iz Vojvođanske lige, što je predstavljalo veliko ohrabrenje ne samo ekipi, nego i upravi da ne klone.

Posle ponovnog osvajanja prvog mesta i novih kvalifikacija sa ČSK-om iz Čelareva, i opet u drugoj utakmici, ali sada u Čelarevu, gde je pred samu utakmicu pala kiša — provala oblaka i teren pretvoren u pravo blatno klizalište, videlo se šta za Jedinstvo znači igrač Markovog kvaliteta. Po teškom terenu, klizavom i blatnjavom Marko je igrao kao da sve prepreke i ne postoje što kod ostalih igrača a naročito protivničkih nije bio slučaj. Tako je Jedinstvo zahvaljujući opet velikoj igri Marka Perića dobilo i drugi kvalifikacioni susret.

Marko je igrao u Jedinstvu punih sedam godina. Fudbal je ostavio onda kada ga je, po mišljenju mnogih, još mogao izvrsno igrati. U sećanju Novobečejaca ostaće kao jedan od najboljih fudbalera koga je Jedinstvo ikada imalo.

Fudbaleri prvog tima Jedinstva iz 1979 god. koji je ušao po prvi put u Vojvođansku ligu. Stoje sleva: Pap, trener, B. Ivančev, Božić, Milivoj Perić, Marko Perić, Džajski Lalić, I. Pjevač, Bilbija. Donji red: Budić, Glavaški, Pjevač II, Felbab, Ristevski, Bito, Radoš i Kuglić

Povezani članci