srenhu

Jovan Kodranov

Jovan Kodranov

Rođen 1930. godine u N. Bečeju, jedan je od legendi novobečejskog fudbala. Počeo je igrati još kao vrlo mlad, ali kako je bio niskog rasta, u prvo vreme nije odavao utisak da će postati jedan od najboljih fudbalera koje je Jedinstvo imalo.

Počeo je u podmlatku Zvezde, u generaciji 1943. godine, i već tada je osvojio simpatije svojim malim rastom, ali velikim fudbalskim talentom.

Mali rast nadoknađivao je vrlo velikim osećajem za kolektivnu igru, visokim tehničkim znanjem i iznad svega neverovatnom upornošću. Kod Kodrana nije postojala nevažna utakmica, nije postojala izgubljena lopta i slično. Posle izgubljenih utakmica ceo tim je imao nevolje da ga uteši, pa čak i onda kada je protivnik bio očigledno bolji. Bio je ljubimac publike kako domaćih navijača tako i na svim utakmicama koje je Jedinstvo igralo na strani.

Igrao je stalno na mestu leve ili desne polutke sa izvanrednim uspehom. Tadašnje desno krilo Vilmoš Kujan, imao je običaj da se kladi sa gledaocima da će postići gol-dva, ali samo pod uslovom da igra Jova. Jova, u svojoj fudbalskoj karijeri, živeo je za to da drugome stvori šanse za gol, što je zaista znalački izvodio.

Ekipa se prosto nije mogla prepoznati, ukoliko je Jova van tima, što je inače bilo retko. Za njegov nizak rast odgovarala mu je igra niskih-prizemnih lopti, te je prosto ceo tim nagonio da se prilogođava takvoj igri. Fudbalere, koji loptu dižu u vazduh, smatrao je »dunsterima«. Do pojave Emila Stepančeva, Jedinstvo nije imalo polutku takvog formata, kakav je bio Jova Kodranov.

Krasila ga je osobina da je sve prihvatao kao zadatak u igri bez obzira na vrednost protivnika. Bio je jedan od najaktivnijih omladinaca u vreme igranja fudbala i jedan od boljih obućarskih radnika u preduzeću »Kožarac«.

Fudbal je napustio naglo, posle jedne utakmice koja je izgubljena na domaćem terenu. Nije mogao izdržati preoštru kritiku trenera Stefanovića, bez obzira što su ga saigrači ubeđivali da se kritika najmanje odnosi na njega.

Povezani članci