Od ideje do realizacije

Žitelji Novog Bečeja su se prilikom izjašnjavanja za uvođenje petogodišnjeg mesnog samodoprinosa (od 1. avgusta 1984. god. do 31. decembra 1989. godine) opredelili da će 80% sredstava mesnog samodoprinosa biti usmereno za izgradnju novih objekata, a pre svih za izgradnju sportske hale, koja je itekako, u to vreme, nedostajala omladini i sportistima grada na Tisi.

Prvi korak na realizaciji ovog značajnog investicionog poduhvata učinjen je već početkom prve godine utroška mesnog samodoprinosa. Saveti Skupština I, II i III Mesne zajednice Novi Bečej su 21. januara 1985. godine formirale Odbor za sprovođenje aktivnosti na izgradnji hale sportova.

Svečano otvaranje

Sportska hala je svečano otvorena 23. decembra 1986. godine, uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, izvođača radova i velikog broja građana Novog Bečeja.

Pozdravnu reč prilikom otvaranja sportske hale imali su Tomislav Trifunović, predsednik Saveta I mesne zajednice Novi Bečej i Aca T. Đukičin, predsednik Skušptine opštine Novi Bečej.

Halu sportova je otvorio Geza Zedi, dizač tegova novobečejskog Jedinstva i zaslužni sportista Novog Bečeja.

Sportska hala u brojkama

  • Korisni prostor hale: 2628 m2
  • Velika sala: 1150 m2
  • Mala sala: 300 m2
  • Svlačionice: 400 m2
  • Trim kabinet - teretana: 110 m2
  • Tribina: 650 gledalaca
  • Teleskop tribina (pokretna): 350 gledalaca
  • Ukupan kapacitet: 1000 gledalaca
  • Kancelarije: 100 m2
  • Hol i ostale površine: 568 m2

Upravljanje halom

Saveti Skupština sve tri novobečejske mesne zajednice su objekat sportske hale preneli na korišćenje Sportskom društvu "Jedinstvo" u Novom Bečeju, a Odlukom sva tri veća Skupštine opštine Novi Bečej od 22. aprila 1991. godine sportska hala je i zvanično preneta u vlasništvo Sportskog društva "Jedinstvo". Sportskom halom upravlja Odbor u kojem su predstavnici klubova, opštine i mesne zajednice.

Iz letopisa sportske hale

Od prvih dana rada, zvanično 15. januara 1987. godine, u sportskoj hali je vladala velika aktivnost, u velikoj i maloj sali obavljana je nastava fizičkog vaspitanja, a u večernjim satima hala je bila na raspolaganju sportistima. Pored stvaranja idealnih uslova za rad novobečejskih sportskih klubova (rukomet, košarka, stoni tenis, karate) sportska hala je već od prvog dana bila otvorena za pripremanje ekipa iz drugih gradova, koji su zahvaljujući blizini hotela "Tiski cvet" imali idealne uslove za rad.

Prva ekipa koja je došla na pripreme u Novi Bečej, odnosno u SRC "Jedinstvo" bio je Pelister iz Bitolja u to vreme jedna od najboljih prvoligaških ekipa, samo nekoliko dana kasnije u Novi Bečej je doputovao i Železničar iz Niša.

Finale Kupa Jugoslavije

Najznačajnija takmičenja u sportskoj hali su održana 1988. godine. Preko 200 utakmica je održano u toku ove godine, ali dva sportska događaja ipak zaslužuju da im se posveti nešto više pažnje.

U Novom Bečeju je 13. i 14. februara 1988. godine održano 19 finale Kupa Jugoslavije za košarkašice, na kojem su učestvovale ekipe Jedinstvo AIDA iz Tuzle, Iskra Delta Ježica iz Ljubljane. Elemes iz Šibenika i Železničar iz Sarajeva.

"Trofej Jugoslavije" u Novom Bečeju

Ljubitelji rukometa bili su u prilici da prisustvuju i utakmicama "Trofeja Jugoslavije" za žene. U Novom Bečeju su se odigrale dve utakmice (domaćin "Trofeja" bila je Kikinda) Jugoslavija - Bugarske i Mađarska - Danska.

Po prvi put odigrane su u sportskoj hali i odbojkaške utakmice. Zrenjaninski Poštar bio je domaćin, u Novom Bečeju, kvalifikacionog turnira za popunu Druge lige.

Pored zrenjaninskog Poštara, nastupile su ekipe Rabotničkog iz Skoplja, Mladosti iz Arilja i ekipa Gnjilana iz istoimenog mesta.

Afirmacija malih sportova

Izgradnjom sportske hale i klubovi iz Novog Bečeja su dobili maksimalne uslove za rad i razvoj,  koje su u protekloj deceniji itekako znali da iskoriste.

Košarkašice Jedinstva su igrale u Vojvođanskoj ligi sve do 1991. godine. U sećanju ljubiteljima košarke je generacija iz 1987. godine.

Rukomet je punu afirmaciju stekao upravo izgradnjom sportske hale, ekipa Jedinstva je bila u samom vrhu vojvođanskog rukometa, odnosno član Supervojvođanske lige koja je bila treća liga u zemlji.