Dr Vladimir Glavaš 1834. - 1909.

Dr Vladimir je diplomirao prava u Pragu 1862. Godine. Bio je školski drug, na liceju u Pžunu (Bratislavai), Jovana Jovanovića - Zmaja, a kasnije su zajedno studirali pravo u Pragu. To prijateljstvo se održalo i posle završetka školovanja i studija, pa su u Vranjevo navraćali kod Vladimira Glavaša i Mije Vlaškalina, Zmaj - Jova Jovanović, Svetozar Miletić, Đura Jakšić i drugi najistaknutiji Srbi, toga vremena, u Austro-Ugarskoj.

Posle provedenog advokatskog pripravnićkog staža, otvorio je advokatsku kancelariju u Novom Bečeju. Radio je vrlo kratko vreme kao advokat, jer se taj poziv nije slagao sa njegovim moralnim i životnim načelima.

Navodno je, u sporu koji je dobio njegov klijent protiv jednog siromašnog seljaka iz Vranjeva, naplata izvršena prodajom kuće toga siromaha na licitaciji, i vlasnik je ostavljen sa porodicom od nekoliko dece na ulici. Odmah posle tog slučaja, on je zatvorio svoju advokatsku kancelariju i posvetio se ekonomiji (zemljoradnji) i od nje živeo u Vranjevu sve do smrti.

Bio je human čovek. Sirotinji je pozajmljivao hranu: žito, kukuruz i dr. Svi su po pravilu vraćali, ali bilo je i onih koji bi to ,,zabaoravili“. On takvima nije činio nikakve neprijatnosti, nego bi ih prilikom ponovne tražnje pozajmice odvodio do praznog magazina i govorio im da uzmu šta im treba. Kada bi začuđeni zajmotražilac rekao: „Kako da uzmem kad u magazinu nema ništa“. Vladimir bi mu odgovorio: ,,Da si vratio, ono što si prošlog puta uzeo, sad bi bilo.“

Svoju kuću na glavnj ulici Vranjeva, koja je pod zaštitom države kao vredan spomenik, poklonio je Pravoslavnoj crkvi u Vranjevu.

Sadržaj

Da li ste znali...

da je prvo košarkaško igralište izgrađeno u dvorištu Osnovne škole „Miloje Čiplić“ 1947. godine a imalo je i svoje osvetljenje?

O gradu