Antonije Brežovski

Anatonije Brežovski je 1830. godine osnovao diletantsku družinu u Novom Bečeju, koja je svesrdno prihvaćena od svih Srba trgovaca, zanatlija i bogatijih zemljoradnika. Do pojave ove novobečejske družine nije zabeleženo da se i jedna ranija održala toliko dugo (18 godina) od 1830-1848. godine i da je imala tako širok repertoar. To nije ni kasnije bio slučaj, sve do pojave Letećeg diletanstskgog pozorišrta u Novom Sadu 1837. godine.

Ovde moramo otkloniti sumnju o postojanju ličnost pod imenom Antonije Brežovski. Dva svetle lika su tog prezimena: Maksim u Novom Sadu i Antonije u Novom Bečeju. Spadaju među neimare srpskog pozorišta. Okolnost, da dok je aktivan Maksim, ne javlja se Antonije i obratno, izazivala je sumnju da se radi o dve ličnosti. Naime, Maksim je učestvovao u radu Komoraševe diletanske družine u Novom Sadu 1828. godine, a već sledeće godine njegovo ime iščezava sa srpske scene sve do osnivanja Letećeg diletanstskog pozorišta 1837. godine. Ali posle prestanka rada Komoraševe družine, već 1830. godine javlja se Antonije Brežovski sa svojom diletanstskom družinom u Novom Bečeju.

To je navelo pok. Luku Dotlića, inače velikog poznavaoca srpske pozorišne prošlosti, da me u jednom razgovoru, 1981. godine, upozori da treba proveriti pravo ime osnivača novobečejske diletantske družine.

Moja istraživanja su pokazala, da je Antonije Brežovski radio u Novom Bečeju sve do svoje smrti 1840. godine, a da je Maksim živeo i radio u Novom Sadu govore njegova sećanja „Prilog za građu istorije srpskog pozorišta". Kasnije je bio sveštenik u Despot Svetom Ivanu (današnjem Šajkašu). Ustanovio sam da je postojao u to vreme i Teodor Brežovski, sveštenik u Gospođincima, kome je 1842. godine „dato 1.200 kvadratnih hvati pašnjaka za 20 forinti srebra radi stvaranja gumna (mesto za vršidbu konjima - primedba L.M.) i okućnice."

Dokaz da je Antonije Brežovski živeo i radio u Novom Bečeju su, pored ostalog, i knjige matice rođenih srpske pravoslavne crkve u Novom Bečeju iz kojih se vidi, da je 21. februara 1836. godine upisano muško novorođenče Brežovski Jovan od oca Antonija i majke Jelene. Nešto više od godine dana kasnije, decembra 1837. rodio im se sin Georgije. Ovo istovremeno govori da nije mogao biti osnivač Letećeg diletanstskog pozorišta 1837. godine u Novom Sadu, jer je živeo i radio u Novom Bečeju.

Prema tome, nije sporno da su postojali kao pozorišni neimari i Maksim i Antonije Brežovski.

Sadržaj

Da li ste znali...

7.1.1992. godine u Kumanu prvi dan Božića se slavi kao državni svetac, a Svetog Savu škola proslavlјa kao svog svetitelјa

O gradu