srenhu
Porodica Čik

Porodica Čik

Bočarska loza ove porodice potiče od Čik Janoša koji se u Bočar doselio krajem XIX veka. Ne zna se tačno odakle se Janoš doselio, ali je poznato da je poreklo porodice iz sadašnje istočne Mađarske, gde i danas postoji okrug Čik, kao i mesto „Csikfalva" (Čikselo).

Porodica Čik Janoša i Margite na prestolu sedi Andor, a Jene stoji pored majke (1918.)Čik Janoš je bio trgovac žitaricama, naročito pšenicom. Budući da se takvom trgovinom bavio i tadašnji imućni spahija Alajoš Bajer iz Bočara, oni su se sprijatelјili i Bajer je pozvao Janoša da se nastani u Bočaru. U Bočaru je Janoš nastavio da se bavi trgovinom, ali je vršio i dužnost „mesnog sudije" (mesna vlast do Drugog svetskog rata, kada je ukinuta i zamenjena mesnim narodnim odborima). Janoš je bio imućan čovek. Imao je veliku kuću u centru sela, sa velikim gazdinstvom (po predanju oko 50 konja i isto toliko grla druge stoke, kao i 250 jutara zemlјe). Po bogatstvu je bio četvrti čovek u tadašnjem Bočaru posle porodice Hertelendi, Bajer i Ognjanović.

U Bočar je 1910. godine došla Pifko Margita, od oca Mihalјa, da bude učitelјica dece porodice Bajer, a nakon toga učitelјica u osnovnoj školi u Bočaru. Margita je rođena u Velikom Sannikolae Mare (Rumunija), 17. 11. 1885. godine. Završila je učitelјsku školu u Segedinu. U porodici Bajer se upoznala sa Čik Janošem i udala se za njega. Iz tog braka su rođeni sinovi Jene i Andor. Porodica se družila sa porodicom Hertelendi, Ognjanović i Bajer koji su, takođe, bili vlasnici velikih gazdinstava i to ne samo u Bočaru, već i u drugim mestima, u tadašnjoj Mađarskoj, odnosno Austrougarskoj.

Janoš je rano preminuo od raka, tridesetih godina prošlog veka, a Margita je poživela do 21. januara 1982. godine, kada je preminula i sahranjena u Bočaru.

Nјihov sin Čik Jene je rođen 11. aprila 1914. godine u Bočaru, a preminuo je 17. 03. 1987. godine u Novom Sadu i sahranjen je u Malom Iđošu. Diplomirao je na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, a nakon toga je radio u državnoj apoteci u Bačkoj Topoli, gde se upoznaje sa Diener Valerijom iz Malog Iđoša sa kojom se oženio. Redovno je dolazio u Bočar da obilazi majku. Voćarstvo i vinogradarstvo su bili njegova lјubav i veliko zadovolјstvo, Naročito stono grožđe i breskve iz Čikove bašte su bili izuzetni i pravi razlog njegovog ponosa. No, nikada nije krio tajne uspešnog voćarstva. Naprotiv, često se mogao videti u baštama drugih Bočaraca, komšija i poznanika kako orezuje voće. Posle nekoliko godina prelazi na rad u Novi Sad i radi u društvenom preduzeću “Sanitarija", kao šef odelјenja gotovih lekova. Bio je jedan od osnivača i član Saveza farmaceuta Vojvodine. Iz braka sa Valerijom ima sina Andriju, rođenog 1950. godine u Novom Sadu. On je diplomirani pravnik. Bio je sekretar Skupštine grada Novog Sada u tri uzastopna mandata od 1980. do 1992. godine, a danas se bavi advokaturom.

Čik dr Andor je rođen 29. 03. 1915. u Bočaru, a preminuo je 1983. godine u SAD. Sahranjen je u Užicu. Studirao je na Medicinskom fakultetu u Budimpešti, a zatim u Beogradu. Oženio se Ilonom iz Budimpešte, sa kojom ima sina Jenea. Posle rata je bio vojni lekar, specijalista mikrobiologije. Radio je u Beogradu, a zatim u tadašnjem Titovom Užicu, gde ga pamte i danas kao osnivača Službe za bakteriološke analize.

Sin Čik Jene je diplomirani pravnik, i danas živi u Užicu, gde je zaposlen kao finansijski inspektor u Ministarstvu finansija - Odeljenje Užice.

Povezani članci

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...