Rad u sreskoj mašinskoj stanici Novi Bečej

Početkom juna 1945. godine napustio sam sve političke funkcije i  1. juna 1945. godine prešao za knjigovođu u Sresku mašinsku stanicu u Novom Bečeju. Napustio sam funkciju potpredsednika Sreskog Narodno-oslobodilačkog odbora za srez Novobečejski, Odbornika Narodno-oslobodilačkog odbora Novi Bečej i sekretara Agit-Propa, sekretara Novobečejske partijske organizacije, jer tada još nismo imali komitet, već smo svi bili u jednoj organizaciji.

Sve sam to napustio na čuđenje svih mojih drugova, jer sam se bojao, kao što sam već istakao, nemilosrdnosti partijskih funkcionera, pa sam želeo da se stručno što više osposobim i postanem manje zavisan od ćudi tih, ne retko, ljudi bez duše.

Sreska mašinska stanica predstavljala je organizaciju koja je sa svojom mehanizacijom: traktorima i drugim poljoprivrednim mašinama i oruđima opsluživala novoformirana narodna dobra zasnovana na zemlji koja je ostala bez vlasnika i tako pripala državi, a i novo osnovanim zemljoradničkim zadrugama koje po pravilu nisu imale dovoljno zaprege za obavljanje ratarskih poslova na zajedničkoj zemlji.

Novobečejska sreska mašinska stanica bila je tek u povoju. Imala je jednu radionicu sa jednim strugom i bušilicom i sve ostalo što spada u ručni alat kovača i bravara. Sredinom godine možda jula 1945. dobila je 5 traktora od UNRRE američke proizvodnje i to je bilo u to vreme sva mehanizacija uz odgovarajuće plugove i jednu prikolicu, ali bez gumenih točkova. Stanica je zapošljavala dvadesetak radnika,  Stari Pali je bio blagajnik, a ja knjigovođa – više administrativac nego knjigovođa. Nisam bio oduševljen tim poslom.

Da li ste znali...

da je Dobrovoljno Vatrogasno Društvo osnovano 1882. godine i nalazilo se na uglu ulica Ive Lole Ribara i Petra Drapšina?

O gradu