srenhu
Bogdan Čiplić - Poezija

Bogdan Čiplić - Poezija

Bogdan ČiplićBogdan Čiplić, rođen je u Novom Bečeju, 2. novembra 1910. godine, kao drugi sin novobečejskog učitelјa Žarka i majke Sare, rođene Popović iz Ulјme, takođe učitelјice. Osnovnu i građansku školu Bogdan je završio u Novom Bečeju, peti i šesti razred gimnazije u Novom Bečeju, sedmi u Somboru, a veliku maturu položio u Srbobranu (1928).

Studirao je etnologiju (nauka o životu, verovanjima i običajima naroda) na Filozofskom fakultetu u Beogradu, koju je završio 1932, a od 1934. do 1935. radio je kao asistent na etnološkoj katedri Filozofskog fakulteta.

Prihvata (1935) mesto profesora, u srpskoj gimnaziji i učitelјskoj školi u Temišvaru, odakle je honorarni dopisnik beogradske „Politike“. Profesorski poziv nastaviće (1937) u Velikoj Kikindi, za kratko, a potom prelazi u Novi Sad gde je gimnazijski profesor. U to vreme, postoje podaci, da je bio uklјučen u Omladinski kulturno-privredni pokret (OMPOK) i da je u septembru 1937. bio učesnik tribine „Dani vojvođanske kulture XX veka“ koju je u Petrovgradu (danas Zrenjanin) organizovao Koča Kolarov. Početkom rata mobilisan je i jedno vreme bio na lečenju u Tuzli, odakle se preko Petrovaradina vratio u Novi Sad, gde je proveo ratne godine, radeći kao profesor gimnazije, a jedno vreme i sekretar škole. Posle oslobođenja, od februara 1945. sekretar je Vojvođanskog narodnog pozorišta (kako se tada zvalo Srpsko narodno pozorište), a potom dramaturg, a dve sezone od 1. avgusta 1947. do 1. decembra 1949. i upravnik...

 

Novobečejski književni krug

Autor

Bogdan Čiplić

Datum

26 Decembar 2012

Tagovi

Ličnosti, Poezija

Pišite nam...

vaše sugestije, predloge, ideje, komentare...